Använda Skärmklippverktyget

November 5

Den Skärmklippverktyget är en praktisk Windows-verktyg som gör att du kan klippa en del av din skärm som ska sparas, redigeras, postas, etc. Verktyget är lite som att göra en print screen, förutom att det kan du fånga en godtycklig del av displayen.

De flesta människor har Skärmklippverktyget på skrivbordet, så lanserar det helt enkelt en fråga om att dubbelklicka på dess ikon. Om du inte har Skärmklippverktyget på skrivbordet, kan du starta det genom att gå till Start | Alla program | Tillbehör | Skärmklippverktyget.

När verktyget har lanserats, bleknar lite för att underlätta ditt infångandet av oberoende av vilken del av skärmen som du vill på skärmen. Verktyget kontrollfönster visas också. (Se figur 1.)

Använda Skärmklippverktyget

Figur 1. Skärmklippverktyget kontrollfönster.

Vid denna punkt, kan du avbryta snipping operationen genom att stänga fönstret, eller så kan du fortsätta att använda verktyget. Om du klickar på knappen Alternativ, visar Windows Skärmklippverktyget dialogrutan Alternativ. (Se figur 2.)

Använda Skärmklippverktyget

Figur 2. Skärmklippverktyget dialogrutan Alternativ.

Vanligtvis behöver du bara ställa dina alternativ gång, när de sparas för senare bruk. Den nya listrutan används för att ange vilken typ av skärmdump som du vill göra. Det finns fyra alternativ i listrutan:

  • Free-Form Snip. Låter detta alternativ du rita en form runt någon del av displayen som du vill fånga.
  • Rektangulär Snip. Det här alternativet kan du fånga en rektangulär del av displayen.
  • Fönster Snip. Detta alternativ används för att fånga ett fönster eller en dialogruta.
  • Full-Screen Snip. Det här alternativet kan du fånga hela skärmen.

Oavsett vad du väljer i listrutan är ihållande, vilket betyder att det sparas för senare bruk.

Förutsatt att du har valt en av de två första snipping metoder, på denna punkt kan man klicka och dra musen runt den del av skärmen som du vill fånga. När du släpper musknappen visas den tagna bilden i Skärmklippverktyget dialogrutan. (Se figur 3.)

Använda Skärmklippverktyget

Figur 3. Skärmklippverktyget Dialogrutan används för att visa vad fångades.

Med hjälp av verktygen i Skärmklippverktyget dialogrutan kan du kommentera, redigera, markera, radera, spara och skicka bilden. Du kanske vill kopiera bilden till Urklipp så att du kan klistra in den i ett annat program. Eller du kanske vill spara bilden i en fil för senare bearbetning. När du är klar med din snopp, kan du stänga dialogrutan som vanligt eller välj Arkiv | Avsluta.

Detta tips (12558) gäller för Windows 7.