Vad Är Seneca Tribe?

August 31

Den Seneca stammen är den största indiannation av de fem som bildar Iroquois League. Seneca stammen ligger längst västerut i Iroquois stammarna, bosatte ursprungligen området vad som idag är staten New York som bor i långhus längs Genesee River och nära Canandaigua Lake. Ogwehoweh är stammens officiella språk, och Seneca hänvisar till sig själva som Onondowahgah eller "stora backen människor" eftersom deras skapelseberättelse beskriver hur de föddes i South Hill nära Canandaigua Lake.

Medlemmar i Seneca stammen arbete eller uppehålla sig på fem New York reservationer eller i närheten av Miami, Ok. Det finns också en betydande Seneca befolkning på Grand River Territory i Brantford, Ontario, där indianer som stödde britt under USA: s 18: e århundradet frihetskriget tvingades fly efter konflikten slutade.

Före kontakt med holländska och brittiska kolonisatörerna och upptäcktsresande i 16-talet, stödde Seneca stammen själv genom jakt och samlande, fiske och odling av squash, majs och bönor, en trio av nyckelgrödor som kallas "de tre systrarna." Det kvinnor var oftast ansvarig för insamling och jordbruksverksamhet samt vård av domesticerade djur medan män jagade och fiskade och rensas mark för byar. Trots att kvinnor ofta hade ensam ägare av deras land och kan leda klaner som "klan mödrar," de hade jämförelsevis lite inflytande på stamhövdingar. Den Seneca stammen deltog slutligen i pälshandeln med européerna, som ökade spänningar med grann indianska nationer såsom Huron.

Känd som våldsamma tatuerade krigare bland sina grannar, Seneca stammens krigiska färdigheter och effektivitet förbättrades efter att ha fått vapen från nederländska kolonister. Seneca krigare tros ha lett Iroquois erövringen av Huron och Andaste bland andra stammar. Den Seneca stammen blev också en bundsförvant av britten mot fransmännen och kunde därmed behålla sin självständighet och makt långt in på 18: e århundradet.

Seneca dominans upphörde under frihetskriget, när stammen besegrades vid Fort Niagara av en armé av män som skickas av George Washington under befäl av general Sullivan. Som ett resultat, var Seneca resettled på mark som blev stammens reservationer efter 1784.

Stammens New York bokningar inkluderar Allegany, Cattaraugus, Buffalo Creek, Niagara Falls och Oil Springs. Allegany och Cattaraugus är bostads reservationer medan resterande tre används för stammens kommersiella sysselsättningar inklusive spel och bensin och cigarettförsäljningen. Den Seneca etablerat en konstitution och en regering förtroendevalda 1848 och stammen ger sjukvård, tidig barndom, utbildning, språkklasser och en tribal ungdomsfullmäktige. Den Tona Band of Seneca delas från huvud stammen i mitten av 19-talet och är bosatt i närheten av Akron, New York på Tona reservationen. Det finns ytterligare Seneca som är bosatta i närheten av Miami, Ok., Där de driver en cigarett fabrik och ett kasino.

  • Den Seneca Tribe reservationer New York inkluderar Niagara Falls.
  • Liksom andra stammar i Iroquois Confederation, använde Seneca kanoter att handla, fisk, och bedriva krigföring över vattenvägarna i de amerikanska nordöstra och Great Lakes regionerna.
  • Den Seneca som bor nära Miami, Oklahoma driva en cigarettfabrik.
  • Seneca dominans tog slut när stammen besegrades av en armé av män som skickas av George Washington.
  • Den Seneca stammen berodde på de "tre systrar": majs, bönor och squash.