Vad är en TUIP?

September 29

TUIP står för transuretral incision av prostata. Det är ett kirurgiskt ingrepp utförs vanligtvis för behandling av godartad prostatahyperplasi (BPH). Godartad prostataförstoring är ett tillstånd, ofta ses hos män i 70-årsåldern, som kännetecknas av utvidgningen av prostata. Symtomen omfattar smärta vid urinering, svag urinflödet, svårigheter att urinera, och frekvent urinering. TUIP utförs i allmänhet för att korrigera flödet av urin och ger lindring från dessa symptom.

Prostatakörteln producerar sperma, vilket är viktigt vid transport och näring av spermier. Det är en liten struktur som ligger under urinblåsan, där urin lagras, och också omger urinröret, vilket är en rörliknande kanal inuti penisen där urin och sperma passerar vid urinering och ejakulation, respektive. Som män blir äldre, får prostatan normalt större. Vissa män kan ha lindriga eller inga symptom på denna utvidgning alls. När utvidgningen sätter för mycket press på urinröret, dock, och orsakar begränsningar i flödet av urin, måttliga till svåra symtom ofta uppenbara.

Urologer är läkare som är specialiserade på behandling av sjukdomar som påverkar det manliga reproduktiva systemet. De är oftast de som utför TUIP förfarandet. TUIP sker mest i patienter som har en lätt förstoring av prostata och vars symtom inte svarar på medicinering. När BPH påverkar kvaliteten på en patients liv, kirurgiska ingrepp är ofta nödvändiga insatser. Dessa kan omfatta TUIP; transuretral resektion av prostata (TURP), där prostatavävnad avlägsnas under förfarandet; och öppen prostatektomi, som kräver kirurgisk öppning av buken för att få tillgång till prostatan.

Patienter för TUIP förfarande placeras vanligen under allmän eller spinal anestesi. Den urolog inför sedan en lång och smal slang utrustad med en kamera, kniv, och elektrisk tråd in i urinröret. Små snitt görs sedan i blåsan och prostata för att lindra obstruktion och underlätta flödet av urin. TUIP är i allmänhet en kort procedur, med patienten sannolikt kommer att förbli på sjukhuset för nästa 24 till 48 timmar. En kateter, ett smalt rör in i urinröret mot urinblåsan, sätts ofta in efter ingreppet för att dränera urin fritt in i en uppsamlingspåse.

Efter att ha genomgått TUIP, de flesta symtom på BPH brukar vanligen. Ett litet antal patienter, dock uppleva vissa biverkningar efter att ha genomgått proceduren. Dessa inkluderar erektionsproblem, inkontinens eller oförmåga att kontrollera urinering, och retrograd ejakulation. Retrograd ejakulation händer när sperman rinner ut i urinblåsan under utlösning. Fertilitet ofta påverkas när detta inträffar.

  • TUIP är en operation som utförs på prostatan.
  • Transuretral incision av prostatan kan utföras för att behandla en godartad prostatahyperplasi.