Vem är Agatha Christie?

October 26

Agatha Christie, född Agatha Miller, är en av de mest älskade deckarförfattare av 20-talet. Hon är säkerligen den mest lätt igenkännliga och inget mysterium eller brott författare sedan har haft samma nivå av framgång. Hon föddes 1890 och dog, mycket till besvikelsen av hennes beundrare 1976. Förutom att njuta ekonomisk framgång från hennes böcker och pjäser, var Agatha Christie hedrad av drottning Elizabeth II, när hon gav henne titeln Dame Commander av Brittiska imperiet 1971.

Hennes tidiga år gav henne mycket inspiration för senare böcker. Hon gifte sig 1914, och skilde sin första make, Archibald Christie, 14 år senare. Han beskrivs som goda blickande men grymma, och många sådana män i Christies böcker tros har modellerats på hennes olyckliga liv med sin första make. Christie hade sitt enda barn Rosalind, 1919.

Agatha Christie omgift 1930, till Sir Max Mallowan, som var en arkeolog. Tillsammans de två reste ofta till Mellanöstern, och flera av hennes senare böcker ligger i Egypten, med sin mest kända roman, Mordet på Orientexpressen inställd på tåget själv.

Innan han blev en mor arbetade Agatha Christie som sjuksköterska under första världskriget. Hon arbetade senare på apotek, vilket gav henne betydande information om gifter, vilket var avgörande för några av hennes tomter. Efter krigsslutet, publicerade hon sin första roman, En dos stryknin, som introducerade henne mycket populära belgiska detektiv karaktär, Hercule Poirot. Nästan varje år av sitt liv efteråt, publicerade hon åtminstone en bok, och ibland flera.

Agatha Christie ansågs vara ganska nyskapande i formuläret. Dolken från Tunis publicerade 1926 har en överraskande slut som är särskilt oförutsägbar med tanke på den första personen berättandet hon anställer. Christie publicerade sin första pjäs 1928, men det var två av hennes senare pjäser som har fått den mest kritiska uppmärksamhet.

Tio små negerpojkar, som publicerades 1943, baserades på hennes 1939 roman som har dykt upp under flera titlar inklusive Tio små negerpojkar. Boken blev en stor framgång, med en fantastisk överraskning slutar. Mousetrapen började tillverkas 1952 på ambassadörens Theater i London och är den längsta kör spela i historien. Det är fortfarande spelas i London, och det finns ingen avsikt att stoppa produktionen.

Agatha Christie utvecklat flera tecken som snart blev fan favoriter och dök upp i många av hennes böcker. Samt Poirot, Miss Marple, Tommy och Tuppence och Ariadne Oliver gör allt flera framträdanden. Fröken Oliver är ett mysterium författare, som många känner kan vara en semi-självbiografisk, men parodie, version av Christie. Hon verkar alltid i Poirot romanerna, ofta tar centrum över Poirot s delar av berättelserna. Vad bra, kapten Hastings spelar Poirot s "Watson" på många fall.

Förutom hennes "karaktär" romaner, Agatha Christie publicerat ett flertal noveller. Hennes böcker har sålt 2 miljarder exemplar på engelska översättningen ensam, och har översatts till över 100 språk. Hennes två senaste romaner, Gardin om död Poirot, och Sleeping Murder, den sista Miss Marple fallet publicerades postumt av hennes begäran.

Agatha Christies romaner och pjäser har gjorts till långfilmer, radioprogram och tv-produktion. Många av de film anpassningar saknar meriter. Sannare anpassningar kan hittas i BBC produktioner av det sena 1980-talet och 1990-talet. Miss Marple-serien med Joan Hickson som Miss Marple anses vara den bästa anpassning av Christie romanerna. Många av hennes fans är också överens om att David Suchet briljant spelat Poirot i mer än tio separata episoder. Den Poirot serien kan svika några av de mer noggranna läsare av Christie, eftersom de ofta förändrar viktiga karaktärer och händelser. En nyare anpassning av Miss Marple böcker har också tagits fram på BBC, men många tycker att det saknar trofasthet och prestanda kvalitet som gjorde Joan Hickson versionen så charmig.

I sin livstid, Agatha Christie publicerat över 70 romaner, 24 pjäser, och flera novellsamlingar. Hon är en av de mest produktiva författare, samla ihop en fantastisk mängd arbete under sin livstid. Hennes arbete är i högsta grad lättillgänglig, och alltid gör för en rolig och lättläst.

  • Agatha Christie skrev många historier om henne mycket populära detektiv karaktär, Hercule Poirot.
  • Agatha Christies roman "Tio små negerpojkar" är en klassisk mordgåta.
  • Agatha Christie skrev flera böcker med stor överraskning ändelser.