Vilka är de olika typer av livsmedel med transfettsyror?

June 23

Livsmedel med transfettsyror, även känd som transfetter, innehåller hydrerad eller delvis härdat fett, en kemisk process som omvandlar flytande fetter i fasta ämnen. Högförädlade och snabbmat innehåller mycket av dem. Dessa föreningar tros bidra till hjärtsjukdomar, stroke, och fetma, och höja kolesterolnivåer i blodet. Det bästa sättet att undvika dem är att äta en hälsosam kost av mestadels färska och obearbetade livsmedel.

Kommersiellt beredda bakade varor samt bearbetade och snabbmat har ett dåligt rykte för att innehålla transfettsyror. Vissa hälsoexperter säga något från mellersta delen av affären, där boxades och konserver finns, bör undvikas. Snabbmat, ofta stekt i hydrerade oljor eller innehållande dem, är en ökänd källa till transfettsyror. Frysta livsmedel innehåller också höga halter av detta ämne, så att konsumenterna bör kontrollera etiketterna noga innan de köper.

Förutom överflödigt fett, är snacks med transfettsyror oftast laddade med socker. De är också sannolikt har raffinerade kolhydrater, såsom de som finns i vitt bröd, kex och kakor. Socker och raffinerade kolhydrater orsakar blodsockernivåer att spika och sedan släppa snabbt, vilket orsakar en "socker krasch", en skarp djupdykning i energi någon gång efter att ha ätit dem. Mager ost, nötter, och livsmedel som innehåller fullkorn frigöra energi under en längre period och inte har denna effekt.

Livsmedel med transfettsyror höjer dåliga LDL-kolesterolnivåer. Detta ämne byggs upp i blodkärlen och kan orsaka blockeringar som leder till hjärtinfarkt eller stroke. Dessutom transfetter är extremt höga i kalorier och bidrar till fetma. Övervikt är också en känd risk för hjärtsjukdom samt diabetes och en mängd andra hälsoproblem. Äta mindre bearbetade varor bidrar till att öka goda HDL-kolesterol och hjälper i viktminskning.

Mejeri och animaliska produkter är livsmedel med naturligt förekommande transfettsyror. En liten mängd av dessa anses friska eftersom de ger vitaminer, protein och mineraler som kroppen behöver. Det rekommenderas att de konsumeras sparsamt. De leanest styckningsdelar av kött är det bästa valet. Naturliga transfettsyror får eller inte får påverka kolesterolnivåer på samma sätt som härdade fetter.

Organet måste ha lite fett som en del av kosten för att fungera korrekt. Vitamin A, D, E och K är fettlösliga och behöver det för att kunna absorberas. Enkelomättade fetter, som olivolja och rapsolja, och fleromättade fetter som finns i fisk, majs och sojabönor oljor hjälper lägre kolesterolhalten i blodet. De är det bästa valet för kostkällor av essentiella fettsyror. Massor av frukt och grönsaker, fullkorn, magert protein och en liten mängd av mono-och fleromättade fetter utgör en hälsosam kost.

  • I allmänhet betraktas som en av de mest hälsosamma typer av matolja, är rapsolja med hög enkelomättade fetter.
  • Lök ringar och andra livsmedel stekt i olja är höga i transfettsyror.
  • Många frysta livsmedel innehåller höga halter av transfettsyror.
  • Snabba livsmedel innehåller transfettsyror.
  • Vissa hälsaexpertsäjer konserver bör undvikas.
  • Margarin har faktiskt en hel del transfettsyror, som kan vara en vanlig orsak till hjärtsjukdomar.
  • Snabba livsmedel som är stekt i hydrerade oljor är en källa till transfettsyror.