Vilka var goterna?

March 23

Goterna var en grupp av germanska stammar som kortfattat kontrollerade stora delar av Europa mellan den femte och åttonde århundradena CE. Stammarna gemensamt kallade goterna varierat genom historien som namn och territorier förändrats, men de två primära stammarna var visigoterna och Ostrogoterna. Även romarna kan ha betraktas goterna som barbarer, de faktiskt bidragit mycket till europeisk kultur och historia, särskilt efter nedgången av det romerska riket.

Dessa stammar är kända för bland annat, att vara de första germanska stammarna för att konvertera från hedendom. Uppgifter tyder på att samtalet till arianismen, en tidig form av kristendom, var troligen orsakats av omvandling av en enda Goth som sedan sprida ordet genom stammarna, och omvandlingen hände väldigt snabbt, förmodligen med hjälp av kristna romerska fångar som otvivelaktigt påverkade deras kidnappare. Denna form av kristendom, för övrigt, inte bör förväxlas med den ariska ras teorin.

Ursprunget till goterna är inte riktigt känd. Det är tydligt att de hade bosättningar i norra Europa innan långsamt hamnar i Centraleuropa, och goterna berömda harried och plundrade delar av det romerska riket under det tredje århundradet. När goterna började förskjutas hunnerna i det fjärde århundradet, vände de sig till romarna tillflykt, flyr in i det romerska riket, som de slutligen erövrade i det femte århundradet, förenade under Theoderik den store.

Ytterst goterna delas upp i två huvudgrupper. Ostrogoterna behållit kontrollen över regionerna som nu kallas Balkan och Italien, medan visigoterna flyttade in den iberiska halvön. Ostrogoterna kunde hålla sitt imperium tills det sjätte århundradet, då de slutligen besegrades av den bysantinska eran, medan visigoterna hölls den i väst förrän det åttonde århundradet, innan den förflyttas av den muslimska invasionen av den iberiska halvön.

Många gotiska artefakter kan hittas i europeiska museer, dokumentera livet och kulturen i dessa komplexa människor. Goterna var skickliga metal, producerar en fantastisk bitar av prydnads smycken tillsammans med funktionella metallföremål, och spår av gotiska språken uthärda i delar av Europa i dag, i regioner där germanska språk talas. Goterna producerade också ett antal anmärkningsvärda arkitektoniska underverk, inklusive expansiva basilikor och kyrkor.