Vad är Wabi-Sabi?

March 29

Wabi-sabi är en japansk filosofi som lär skönhet i ofullkomlighet. Det är en världsbild som undviker mänskliga idéer om enhetlighet och acceptans för att hitta perfektion är de ödmjuka, de oregelbundna, och det enkla. Wabi-sabi som begrepp härstammar från Zen Buddhism. Dess huvudsakliga budskap är att det i konsten, som i livet, det som är "perfekt" ofta hänger i en balans av verkligheten, oundviklighet och naturlig utveckling. Enkelt uttryckt, det är ett accepterande av integritet saker som de är.

Det är svårt att sätta fingret på en exakt definition av wabi sabi-delvis på grund av filosofi bygger på lösa känslor och känslor mer än det är på hårda läror. Filosofin har beskrivits som en japansk pantheon av estetiska värden. Det är ett sätt att meditera så mycket som det är ett sätt att göra; ett sätt att vara så mycket som ett sätt att tänka.

Wabi-sabi har sitt ursprung i Zen praxis, främst teceremoni och meditation. Buddhismen kom till Japan från Kina i det sjätte århundradet, en tid då den kinesiska kulturen verkade överösta med idéer om känsliga perfektion och beordrade skönhet. Det är möjligt att det estetiska utvecklats som den dominerande japanska Zen filosofi som en reaktion på detta motsatsen kinesiska världsbild.

Frasen Wabi-Sabi består av två distinkta japanska ord. Ursprungligen orden hade mycket olika betydelser. Wabi trollade bilder av ensamhet, att vara ensam i naturen, eller Glädjelösheten. Sabi, å andra sidan, betydde "chill", "lean", eller "vissna." Tillsammans genomförde frasen en ganska dystra bild av livet och dess syfte.

I modern användning, har orden utvecklats till att vara väsentligen oskiljbara, och avgjort mer optimistisk. De båda avser ett sätt att leva, en andlig väg, och en estetisk ideal. Bruket av wabi sabi-är en japansk världsbild centrerad på att hitta tillfredsställelse och glädje i det enkla - och ofta förbises - nöjen i livet.

Wabi-sabi som en undervisning kombinerar moraliska, andliga och metafysiska inslag. Framför allt är det en acceptans av verkligheten. Det är en strävan efter harmoni i en värld av brister; Det är en söker skönhet i det som är, snarare än i det som helt enkelt skulle kunna vara.

Delar av det estetiska är uppenbart i förenklade japanska penseldrag målningar, och i avsikt rustika keramik och lera skapelser. Även de mest skickliga hantverkare skulle avsikt införa brister i sina pjäser - ett tumavtryck, till exempel, eller en spricka - för att hålla pjäsen i linje med wabi sabi-. Enligt traditionell undervisning, ingenting som är utåt perfekt kan spegla inåt balansen estetiska är centrerad på. Dessa läror i stort format begreppen traditionell japansk skönhet.

Ingen Zen praktiken bättre idealiserar anda wabi sabi-än teceremonin. Japansk teceremoni är en ritual som kombinerar flera faktorer, bland annat gästfrihet, design och prestanda. Ceremonin följer vissa noggrant föreskrivna åtgärder. I den sena 1400-talet, en av de drivande målen för teceremoni var att uppleva Wabi-Sabi. Andra individualiserade upplevelser, såsom målning eller poesi, försökte fånga den typ av estetiska, men teceremoni ansågs vara en av de enda sätten att faktiskt uppleva den i sin fullhet.

  • Wabi-sabi är ett sätt att mediterar, så mycket som det är ett sätt att göra.