Vad är rymdfärjan Challenger?

May 2

Av alla rymdfärjor i National Aeronautics and Space Administration (NASA) shuttle flotta som började tjänsten i början av 1980-talet, är rymdfärjan Challenger kanske mest ökända eftersom det upplöstes vid lanseringen, döda alla astronauter ombord. Före katastrofen rymdfärjan Challenger, dock rymdfärjan gjorde flera resor till rymden för att utföra flera viktiga uppgifter för NASA, inklusive ett uppdrag som avslutat den första pendelutrymme promenad, och ett uppdrag som värd för den första kvinnliga i rymden, samt en annan som värd för den första afroamerikanska i rymden.

Rymdfärjan Challenger var den mest använda skytteln i de första åren av skytteln programmet. På grund av ändringar som gjorts till skytteln efter dess initiala testfasen, var det möjligt att väga tyngre än rymdfärjan Columbia, vilket lånat mångsidighet till många av rymduppdrag. Rymdfärjan Challenger användes på de allra flesta uppdrag i början av 1980 och skulle ha fortsatt att vara starkt används den inte hade förstörts.

Den 28 28 januari, 1986, var rymdfärjan Challenger redo att lansera i omloppsbana efter dagar av förseningar på grund av dåligt väder och andra tekniska förseningar. Vid tiden shuttle var redo att lansera, utetemperaturen den dagen var ovanligt kall och isen hade byggt upp på lanseringen plattformen. Trots farhågor från ingenjörer, var rymdfärjan Challenger rensas för lansering. När skytteln började lyfta av, började gasen att läcka från en av transporttjänster solida raketerna (SRB), men läckan förslöts med en o-ring avsedd för tätning sådana läckor. På grund av det kalla vädret hade dock o-ringen härdad och var långsam att göra sitt jobb.

Som rymdfärjan Challenger klätt högre, det var påkörd av en serie vindskjuvning vindbyar - eller, olika vindhastigheter och riktningar - som var extremt stark. Ingenjörer och analytiker av katastrofen tror att dessa vindskjuvning vindbyar bröt o-ringen sigill ännu igen eftersom O-ringen inte hade varit så effektiv som den borde ha varit från början på grund av det kalla vädret. SRB började lossna från skytteln, vilket orsakar plötslig acceleration och destabilisering. De krafter som orsakas av denna och efterföljande händelser orsakade shuttle att bryta upp i luften.

Besättningen Kabinen bröt sig loss från resten av sönderdelande shuttle och rasade ner i havet. Det var omöjligt att avgöra exakt hur astronauterna ombord dog, som bevis anges åtminstone några av besättningen överlevde den första sönderfall skytteln. Effekterna av kabinen rasar i havet, men gjorde överlevnad omöjligt.

  • Den Challenger, som var den andra rymdfärjan som ska lanseras i omloppsbana, förlorades i en olycka 1986.