Vad är en Elimination Diet?

November 9

En eliminering kost är en typ av restriktiv diet som används för att identifiera allergier eller intolerans. Vanligtvis patienter inleda en eliminering kost på inrådan av en läkare, även om vissa människor kan experimentera med sådana dieter på egen hand för att se om de kan identifiera de underliggande orsakerna till deras medicinska problem. Födoämnesallergier kan orsaka en rad olika symtom som intestinal nöd, halsbränna, nässelfeber, utslag, och andningssvårigheter; genom att äta en eliminering kost, kan en patient identifiera livsmedel som bör undvikas i framtiden.

Det finns två metoder för att utföra en eliminering kost. I den första, folk långsamt ut livsmedel som vanligen förknippas med mat intolerans, såsom vete, choklad, mejeri, nötter och sura frukter. En matdagbok noggrant hålls, och patienten ser till att registrera alla symtom som upplevs. Minst får en vecka förflyta mellan varje uttag, se till att endast en mat är ansvarig för en förändring i symtom. När en förändring upplevs, patienten vet att den senaste maten bort från kosten är troligen ansvarig.

Den andra tekniken är att börja med en mycket intetsägande, vanligt kost av livsmedel som sannolikt inte ge symtom. Patienten lägger långsamt livsmedel tillbaka, spela in det han eller hon äter och vilka symptom. Fem dagar till en vecka är tillåten mellan varje återinförande, för att säkerställa att symptomen kommer att isoleras. När symtomen uppstår, patienten vet vilken mat som är ansvarig, och han eller hon kan undvika det i framtiden.

Medan många människor förknippar födoämnesallergier med allvarliga reaktioner som de upplevs av människor som är allergiska mot nötter, kan dessa allergier också vara mycket subtila. Vissa medicinska tillstånd såsom celiaki, till exempel, är kopplade med mat intolerans, men det kan ta år för en läkare att inse att en allergi som orsakar symptomen. Eftersom eliminering dieter är mycket krävande, inte läkarna inte rekommendera dem lätt, och de imponera vikten av att hålla sig till kosten på sina patienter.

När en eliminering kost har identifierat problem livsmedel, bör patienten helst undvika dem i framtiden. En erfaren allergolog kan tala om alternativ till dessa livsmedel för att hålla patientens kost balanserad, varierad och roligare. Vissa patienter väljer att äta små mängder av farliga livsmedel på ett sällan basis eftersom de saknar dem, och de bör diskutera denna önskan med sin läkare.

  • En matdagbok hålls under dieten.
  • Vete är ofta förknippad med mat intolerans.
  • De som har nötallergi måste helt eliminera dessa produkter från sin kost.
  • Födoämnesallergier kan manifesteras som nässelutslag.
  • De flesta människor är allergiska mot choklad tål carob som ett substitut.
  • Mejeri är en sorts mat som vanligen kopplat med mat intolerans.