Vad är en Epithelial tumör?

October 14

En epitelial tumör är ett kluster av oregelbundet formade celler som växer specifikt på det yttre membranet av ett organ, körtel eller stomdelen. Det kan eller inte kan vara cancerogena. Både interna och externa organ har en enda eller flera lager yttre membran som kallas en epitel-ett namn som härstammar från det latinska prefixet "epi" som betyder "ovanpå". De epitheliums av äggstockarna och spottkörtlar är typiska områden där en epitelial tumör kan hittas. Dessa tumörer kan också växa i foder i bröstvävnad, kolon, sköldkörtel, och prostata.

Om cancer, är en epitelial tumör kallas carcinoma. Det är den mest typiska typen av cancer. Det finns sex olika klasser av cancerösa epiteltumörer. Den första är binjurebarkscancer, vilket inkluderar alla epitelial tumör hittades i binjurarna. Eftersom binjurarna är ansvariga för reglering könshormoner som östrogen, progesteron och testosteron, kan en epitelial tumör i denna körtel utlösa en hormonell obalans och resultera i en kvinna utvecklar ytliga manliga drag och en man utveckla kvinnliga egenskaper.

En djupare röst, mer ansiktshår, och förstorade bröst kan bli följden av adrenal tumörer. Sådana tumörer, som till stor del ärftlig, leder också till en överproduktion av kortisol. Adrenal epiteltumörer inte svarar bra på kemoterapi och måste skäras, medicinska rapporter antyder. Om den lämnas att växa, denna typ av epitelial tumör sprider ofta till lungorna eller levern.

Den andra klassen av epiteltumörer består av sköldkörteltumörer. Dessa cancer utväxter uppstå på nacken i sköldkörteln. Män är mer benägna än kvinnor att drabbas av denna typ av tumör. Det är typiskt svårt och kan störa funktionen av stämbanden.

Nasofaryngeala karcinom utgör den tredje kategorin epiteliala knölar. Liksom sköldkörteltumör, är detta en strupcancer. Den allmänna platsen för dessa sällsynta utväxter är toppen av svalget nära näshålan. Melanom, hudcancer som drabbar de celler som producerar melanin, är en annan epitelial tumör kategori. Alla andra typer av hudcancer utgör den femte klass av epiteltumörer; dessa inkluderar skivepitelcancer och basalcellscancer.

Alla andra maligna epiteliala tumörer som inte ingår ovan falla i den sjätte diverse klassen. Denna sista kategori inkluderar karcinom i luftrören, livmoderhalsen och lungor. Cancer i slemhinnan i tjocktarmen, urinblåsa och spottkörtlar ingår också i denna sista catchall kategori. Även om det främst en risk för vuxna, är mer än 1000 barn diagnostiseras med en epitelial tumör varje år. Den vanligaste typen av epiteltumörer för ungdomar är melanom, binjuretumörer och sköldkörteltumörer.

  • En epitelial tumör kan hittas i de epitheliums av äggstockarna.
  • Mer än 90 procent av äggstockscancer är den epiteliala typen.
  • Den andra klassen av epitel tumörer består av sköldkörteltumörer.
  • En epitelial tumör i binjurarna kan resultera i ökad ansiktshår hos kvinnor.
  • En tumör i binjurarna kan orsaka virilization - eller utveckling av manliga könsegenskaperna - inträffa hos kvinnor.