Vilka är de behandlingar för nervskada?

August 18

Nervskador kan resultera från sjukdom, skada, eller en kronisk sjukdom, som diabetes. Patienter med skadade nerver upplever ofta smärta, domningar och partiell förlust av motorisk funktion i de drabbade områdena i kroppen. Dessa problem kan variera från mild till svår, och de ofta förekommer i armar och ben, ett tillstånd som kallas perifer neuropati. De vanligaste behandlingarna för nervskada är livsstilsförändringar, mediciner, terapi, kirurgi.

Mild till måttlig nervskador och den resulterande smärta, svaghet och andra symptom kan ofta kontrolleras genom livsstilsförändringar. Dessa förändringar fokuserar på att kontrollera villkoret som orsakar nervproblem. Näringsbrist och okontrollerat högt blodsocker kan göra nervproblem förvärras, särskilt för patienter med diabetes. Ringa fall ofta blir bättre när patienten gör ett försök att äta mer näringsrik mat och kontrollera sina blodsockernivåer genom att konsumera en kost med mindre socker och förädlade livsmedel. Andra patienter med nervproblem kan ha möjlighet att kontrollera sina symtom genom regelbunden motion som hjälper dem att behålla en hälsosam vikt, stärker deras muskler och minskar trycket på smärtsamma områden.

Mediciner för att minimera smärta och behandla underliggande villkor är en annan vanlig behandling för nervskada. Over-the-counter smärtstillande, såsom paracetamol, kan hjälpa till att lindra lindrig och tillfällig nervsmärta. Vissa patienter kräver receptsmärtstillande medel, även om användningen av dessa läkemedel övervakas noggrant på grund av risken för beroende. Andra läkemedel, såsom antikonvulsiva medel och antidepressiva medel, kan också hjälpa till att lindra smärta och yrsel, ett annat vanligt symptom hos patienter med nervskador.

Fysisk och arbetsterapi kan hjälpa patienter med nervskador återfå motorisk funktion och stärka sina kroppar för att motverka svaghet orsakad av de skadade eller skadade nerver. Patienter med nervproblem får ofta försiktig stretching och stärkande övningar av sjukgymnaster, särskilt om deras problem orsakas av en skada eller kompression på en nervrot. Arbetsterapeuter fokusera på att hjälpa patienterna anpassar sina hem- och arbetsmiljöer och livsstilar till deras förmåga, som att lägga halkfri beläggning och räcken. Säkerhetsrutiner, såsom testning vattentemperaturen med en icke-drabbade kroppsdelen innan du hämtar i duschen eller badet, får också lära.

Kirurgi är vanligtvis en sista utväg behandlingsalternativ, och är reserverad för patienter med svår nervskada och de som inte får symtomlindring från icke-invasiva behandlingsmetoder. Läkare kan ofta reparera skadade nerver genom att ta bort skadade delar och återansluta de friska ändarna av nerv eller genom att ersätta en skadad nerv med en bit av en frisk nerv tas från andra ställen i patientens kropp. Inte varje patient med nervskador är en bra kandidat för operation. Nerv kirurger genomför flera tester innan du fortsätter med operation för att säkra den bästa chansen att operationen kommer att lyckas återställa sensation, minimerar smärta och ökad styrka och rörlighet.

  • En läkare kanske kan rekommendera övningar som kan hjälpa lindra nervskada.
  • Nervskada kan orsaka tillfällig förlamning hos vissa individer.
  • Barn som lider av nervskador kan ha nytta av att delta i aktiviteter som innebär utveckling av finmotorik.
  • Nervskador är en möjlig komplikation av diabetes.