Vad är Rogan Josh?

August 23

Rogan josh är en typ av indisk curry utmärker sig genom sin tjocka, flavorful röd sås och mört kött. Det är förknippat med Kashmir i Indien, även om det kan faktiskt ha införts till landet av Moghuls. Generellt består den av lamm eller get, som har långsam-kokta i olja, yoghurt, och en blandning av många olika kryddor. Trots det intensiva röda nyans, är det oftast inte en särskilt eldig curry. Rogan josh förblir en vanlig maträtt i norra Indien, och är också en populär menyalternativ på indiska restauranger i Nordamerika och Europa.

De flesta människor tillskriver rogan josh till Kashmir regionen i norra Indien. Vissa hävdar dock att det faktiskt infördes till Kashmir av de Moghuls. Oavsett maträtt sanna ursprung, ger sitt namn en antydan om den teknik som används för att förbereda den samt dess utseende. Rogan översätter till skirat smör eller olja i Persiska, med hänvisning till hur kött och kryddor kokas, medan josh betyder varm eller brännhett, med hänvisning till skålens djup röd färg.

För att förbereda rogan josh, de flesta kockar börja med att bryna köttet val - traditionellt lamm eller get - i skirat smör, känd i indiska köket som ghee. Köttet avlägsnas därefter och ett antal kryddor - vanligen med vitlök, ingefära, peppar, kardemumma, kryddnejlika, kanel, lagerblad, peppar, koriander, kummin, och röd paprika - sättes till den heta smör i etapper. Därefter är det kött återföres till pannan tillsammans med vanlig yoghurt. Tråget täcks sedan och dess innehåll tillagas på låg värme i en till en och en halv timme, eller tills köttet blivit mycket anbud.

Ett stort antal rogan josh variationer existerar. Till exempel, lägga till några kockar finhackad tomater eller tomatpuré till sina recept. Andra innefattar paprika i deras kryddblandning. Dessa tillägg förändra skålen smak och intensifiera sin röda färg.

Idag, rogan josh fortfarande populär i norra Indien och är också en stapelmenyalternativ på indiska restauranger i Nordamerika och Europa. Dess popularitet i västvärlden kan bero delvis på det faktum att det är mycket smakrikt men inte intensivt kryddig. Trots detta, när frågan kommer de flesta restauranger justerar skålen s hotness att passa diner gom. Ofta är rogan josh serveras med en sida av slät eller kryddat basmatiris, den mjuka, platta doppa bröd kallas naan, eller båda.

  • Rogan josh är skålen i samband med Kashmir i Indien.
  • Rogan Josh är ett populärt objekt på de flesta indiska restauranger.
  • Rogan josh är traditionellt görs med anbud lamm eller get.
  • Ghee, som används för att göra rogan josh.
  • Kardemumma används vanligen för att säsongen rogan josh.
  • Rogan josh ofta smaksatt med koriander.