Vad är en prostaglandin?

August 9

Termen prostaglandin refererar till någon medlem av den klass av biokemikalier syntetiserade av essentiella fettsyror som innehåller en kedja av 20 kolatomer, samt en 5-kol ring. De primära prostaglandinvägarna är dubbel-omättade omega-6 linolsyra och trippel-omättade omega-3-alfa-linolensyra. Den förra inträffar med införandet av dihomo-y-linolensyra (DGLA), som erhålls från orgel kött. Den andra initieras av arakidonsyra, som återfinns enbart i animaliska fetter och sjögräs. Det är strukturen av arakidonsyra som bidrar till bildning av 5-ledade ringen.

En fullständig definition prostaglandin bör omfatta det faktum att dessa medel är faktiskt hormoner, även om de inte är officiellt klassas som sådan. I själva verket, prostaglandiner bilda olika delmängder av flera större familjer av fettsyra biprodukter, inklusive leukotriener, tromboxaner, lipoxiner och prostacykliner. Parat med tromboxaner och prostacykliner, prostaglandiner utgör en klass av vävnadsspecifika hormoner kallas eikosanoider. Men även om dessa medel beter sig som kemiska budbärare och tros vara de primära reglerkomponenterna i praktiskt taget varje cell, de inte cirkulera genom blodomloppet som hormoner gör. Istället har de kvar i bostad i cellen där de producerades.

Prostaglandin funktionen är inte helt klarlagt, men det är känt är att de är nyckeln till ett häpnadsväckande antal metaboliska processer. Till exempel, är de involverade i transporten av kalcium, reglera inflammatoriska svaret, och är väsentliga för celldelning och replikation. Prostaglandiner påverkar också blodplättar, vilket innebär att de hjälper till att reglera koagulering. De stimulerar också den dilatation och kontraktion av glatta muskelceller. Dessutom prostaglandiner spelar en roll i fertilitet.

Anledningen till så mycket varierad och komplex aktivitet beror på det faktum att nio prostaglandinreceptorer som har identifierats, vilka var och en upptar olika typer av celler. Detta tyder på att potentialen för prostaglandinbehandling i framtiden är ganska lovande och dess inverkan lätt igen. Förmågan att selektivt stimulera eller hämma prostaglandinaktivitet skulle eventuellt kunna användas för att förhindra och / eller behandla ett stort spektrum av sjukdomar. I själva verket har forskare funnit att vissa prostaglandiner tycks erbjuda skydd mot kärlsjukdom och stroke. Denna typ av behandling kan också gynna dem som lider av inflammatoriska sjukdomar, såsom astma, lupus och artrit.

Prostaglandiner är inte specifika för den mänskliga kroppen på något sätt. I själva verket, de är aktiva i nästan varje form av levande vävnad. Detta sträcker sig till djur, insekter, skaldjur och även koraller.