Vad betyder "Till varje sin egen" Mean?

February 19

"Till varje sin egen" är en engelsk idiom som innebär att alla har rätt till sina egna preferenser. Frasen är grammatiskt inkorrekt eftersom singular pronomen "vardera" konflikter med plural pronomen "deras", så många människor använder version "till var och en sin egen." Variationer på ordspråket främst hörs i USA, England och Australien , men det kan ha sitt ursprung från en latinsk fras.

Detta idiom används ofta när talaren inte håller med en annan persons val, men tycker inte att det är värt att argumentera. Till exempel kan någon säga "Jag hatar att tv-show, men han ser varenda episod. Till var sin egen! "Med andra ord, tänker talaren annan åsikt är löjligt, konstigt, eller bara fel, men erkänner att den andra personen har rätt till sin egen åsikt.

Vissa lingvister tror idiomet kommer från det latinska uttrycket "suum cuique pulchrum est", som betyder "att varje, hans eget är vackert." Med andra ord, varje person tänker hans tillhörigheter och hans åsikter är vackra och höger. Ett enkelt exempel är att varje mamma tror att hennes barn är den vackraste barnet någonsin fötts. Andra kanske inte håller, men varje mamma insisterar på att hennes är bäst.

Detta är en av många fraser som kritiserats för sin felaktig användning av pronomen "deras". Grammatiskt, "till varje sin egen" är felaktig, eftersom "varje" är singular, medan "deras" är plural. Eftersom engelska inte har en personlig pronomen som är både singular och könsneutrala, många talare använder plural könsneutrala pronomenet "deras" istället för det mer skrymmande frasen "hans eller hennes."

I vissa områden, är ordspråket "var och en till sin egen" vanligare. Ett liknande uttalande är "det finns ingen redovisning av smak", och idiomatisk frasen "vad flyter din båt" och dess många anpassningar bär också samma betydelse. Alla dessa ord används för att beteckna att alla har rätt till sin egen åsikt, även om högtalaren är oense.

En reklamkampanj med titeln "Till varje deras eget," ytterligare populariserade idiom när den lanserades under våren 2011 av American Honda Motor Company, Inc. Parollen var avsett att understryka att bolaget har många olika alternativ, så varje människa kan hitta en bil som han eller hon önskar. Även reklamen var i allmänhet väl emot, vissa granskare kritiserade dem för deras felaktiga grammatiken.

  • "Till varje sin egen" speglar insikten att olika människor har olika smaker, såsom med tv-program.