Vad är kopplingen mellan kropp lukt och sjukdom?

February 18

Huvud förbindelse mellan kroppen lukt och sjukdom ligger inom området för symtomatiska biverkningar. Kroppslukt kan vara en sekundär symptom på en specifik sjukdom, så det är oftast möjligt att styra den här typen av problem under vård av en läkare. Det bästa sättet för en person att avgöra om ihållande kroppslukt uppstår på grund av sjukdom i stället för förekomst av bakterier eller hormonella förändringar är genom att lära mer om sjukdomen, att uppmärksamma förändringar i kroppen lukt och rapportera sådana ändringar läkare.

Den mest kända samband mellan kroppslukt och sjukdomen förekommer hos patienter som lider av hyperhidros, som också är känd som överdriven svettning. Även hyperhidros är ett allvarligt tillstånd för det mesta, dess vanligaste biverkningarna är väta och ökad kroppslukt. De bästa formerna av lukt förebyggande för människor som lider av denna sjukdom är vanliga bad i kombination med användning av antiperspiranter, deodoranter och ibland antikolinerga medicinering behandlingar.

Människor som lider av diabetes kanske märker att ändra kroppslukt symtom på återkommande basis. I de flesta fall, orsaken till foul kroppslukt hos diabetiker beror på felaktig kontroll av blodsocker, vilket kan leda till ketoacidos, eller förhöjda ketonkroppar i blodet eller kroppsvävnad. För att förhindra denna typ av anslutning mellan kropp lukt och sjukdom, bör diabetespatienter strikt hålla sig till föreskrivna behandlingsplaner som är utformade för att styra och underhålla sina blodsockernivåer.

En sällsynt samband mellan kroppslukt och sjukdom är Trimetylaminuri, en genetisk sjukdom där kroppen inte kan behandla ett ämne som heter trimetylamin. När denna förening ackumuleras i kroppsvävnad, ofta avger den drabbade personen en obehaglig kroppslukt som luktar väldigt lik ruttnande fisk. Oftast uppstår Trimetylaminuri från autosomalt recessiv FMO3 genmutationer, men ibland är den skyldige njursjukdom, kostproteiner - såsom de från ägg, baljväxter eller fisk - eller en ökning av trimetylamin framkallande bakterier i matsmältningssystemet.

En annan sjukdom som resulterar i obehaglig kroppslukt är fenylketonuri (PKU), en sällsynt ämnesomsättningssjukdom som kan skada nervsystemet och orsaka mental retardation. Många föräldrar är något bekant med denna sjukdom, eftersom det första testet som en nyfödd får är ofta PKU-test, vanligtvis strax efter födseln genom ett blodprov som erhållits från barnets häl. Bortsett från dess mer allvarliga symtom, människor som har PKU ger ofta bort en unken kroppen lukt på grund av ett överflöd av aminosyran fenylalanin.

Andra fall av kroppslukt och sjukdom kan uppstå symptomatiskt hos personer som lider av leversjukdom, alkoholism eller svampinfektioner. Kost obalanser och mineralbrist kan också orsaka kroppslukt. Samråd med en läkare eller annan vårdpersonal kan hjälpa avslöja de bakomliggande orsakerna till en förändring i kroppslukt.

  • Kroppslukt kan orsakas av njursjukdom.
  • Samråd med en läkare kan hjälpa avslöja den underliggande orsaken till en förändring i kroppslukt.
  • Roll-on deodorant.
  • Personer med Anhidros inte kan svettas ordentligt.
  • En pinne av deodorant.
  • Den mest kända samband mellan kroppslukt och sjukdomen förekommer hos patienter som lider av hyperhidros.