Vilken var den första öppningsanförande tilltalar av Thomas Jefferson?

May 16

Washington, 4 mars 1801

Vänner och landsmän:

Uppmanas att vidta de uppgifter den första verkställande kontor i vårt land, jag använda mig av förekomsten av den del av mina landsmän som här samlats för att uttrycka min tacksamhet för favör med vilka de har varit nöjda med att titta mot mig, att förklara en uppriktig medvetande att uppgiften är över mina talanger, och att jag närmar det med dessa ängsliga och hemska aningar som storhet laddningen och svagheten i mina krafter så rättvist inspirerar. En stigande nation, spridda över ett stort och givande mark, korsa alla hav med de rika produktioner av sin industri, som bedriver handel med nationer som känner makt och glömma rätt, avancera snabbt till öden utom räckhåll för dödliga ögon när jag begrundar dessa transcendenta föremål och se äran, lycka och hopp om detta älskade land engagerade i frågan, och beskydd av denna dag, jag krymper från kontemplation, och ödmjuka mig inför omfattningen av åtagandet. Fullständigt, ja, skulle jag förtvivlan inte förekomsten av många som jag här ser påminner mig om att jag i de andra höga myndigheter som tillhandahålls av vår konstitution ska hitta resurser av visdom, av dygd, och iver som att förlita under alla svårigheter. Till dig, då, herrar, som är anklagad för suveräna funktioner lagstiftning, samt till de som förknippas med dig, jag ser med uppmuntran för att vägledning och stöd som kan göra det möjligt för oss att styra med säkerhet fartyget där vi alla påbörjat mitt de motstridiga elementen i en orolig värld.

Under tävlingen av yttrande genom vilket vi har passerat animeringen av diskussioner och ansträngningar har ibland bärs en aspekt som skulle kunna ålägga främlingar oanvända att tänka fritt och att tala och skriva vad de tycker; men detta är nu beslutas av röst nationen, meddelade enligt reglerna i konstitutionen, alla kommer naturligtvis, ordna sig under viljan av lagen, och förenas i gemensamma insatser för det gemensamma bästa. Alla kommer också att tänka på denna heliga princip att även om majoritetens vilja är i samtliga fall att råda, att det kommer att vara rättmätiga måste vara rimliga; att minoriteten har sina lika rättigheter, vilket är lika lag måste skydda, och att kränka vore förtryck. Låt oss alltså landsmän, förena sig med ett hjärta och ett sinne. Låt oss återställa till socialt umgänge som harmoni och tillgivenhet utan vilken frihet och även livet självt är utan trista saker. Och låt oss återspegla detta, efter att ha förvisad från vårt land att religiös in lerance under vilka mänskligheten så länge blödde och led, har vi ännu fått lite om vi tolerera en politisk intolerans så despotisk, som ond, och har förmåga att så bittra och blodiga förföljelser. Under mitt uppe och konvulsioner i den antika världen, du ringer de plågsamma spasmer i rasande mannen, söker igenom blod och slakta sin sedan länge försvunna frihet, det var inte underbart att agitation av böljor bör nå även denna avlägsna och fredlig land; att detta bör mer känt och fruktad av vissa och mindre av andra, och bör dela åsikter om åtgärder för säkerhet. Men varje meningsskiljaktighet är inte en principiell skillnad. Vi har kallat av olika namn bröder av samma princip. Vi är alla republikaner, är vi alla Federalists. Om det finns någon bland oss ​​som skulle vilja upplösa denna union, eller att ändra dess republikanska formen, låt dem stå ostört som monument av säkerheten med vilken oriktig åsikt kan tolereras då anledningen lämnas fri för att bekämpa den. Jag vet faktiskt att några ärliga män fruktar att en republikansk regering inte kan vara stark, att denna regering inte är stark nog; men skulle det ärliga patriot, i den fulla tiden av lyckat experiment, överge en regering som hittills har hållit oss fritt och fast på den teoretiska och visionärt rädsla för att denna regering, världens bästa hopp, kanske genom möjligheten vill energi för att bevara sig själv? Jag litar inte. Jag tror att detta, tvärtom, den starkaste regeringen på jorden. Jag tror att det är den enda där varje människa, på th e anrop av lagen, skulle flyga till standarden på lagen, och skulle möta invasioner av den allmänna ordningen som sin egen personliga bekymmer. Ibland sägs det att människan inte kan lita på med regeringen i sig själv. Kan han då vara betrodd med regeringen i andra? Eller har vi hittat änglar i form av kungar för att styra honom? Låt historien besvara denna fråga.

Låt oss då, med mod och självförtroende fullfölja våra egna federala och republikanska principer, vårt engagemang för fackliga och representativ regering. Vänligen åtskilda av naturen och ett brett havet från utrotning förödelse av en fjärdedel av jordklotet; För hög sinnade att uthärda de försämringar av de andra; som har en vald land, med plats nog för våra efterkommande till tusendel och tusende generation; underhållande vederbörlig känsla av vår lika rätt till användning av våra egna förmågor, till förvärven av vår egen industri, för att hedra och förtroende från våra medborgare, vilket inte från födseln, men från våra handlingar och deras känsla av dem; upplyst av en godartad religion, bekände, faktiskt, och praktiseras i olika former, ye t dem alla inympa ärlighet, sanning, måttlighet, tacksamhet och kärlek mannen; erkänner och beundrande en ruling Providence, som med alla sina tidshushåll bevisar att det gläder i lycka människan här och hans större lycka hereaft er-med alla dessa välsignelser, är nödvändigt vad mer att göra oss en glad och en välmående människor? Fortfarande en sak mer, landsmän-en klok och sparsam regeringen, som ska hindra män från att skada varandra, ska lämna dem i övrigt fr ee att reglera sina egna sysselsättningar av industrin och förbättring, och får inte ta ur munnen på arbetskraft i bröd det har förtjänat. Detta är summan av ett gott styre, och det är nödvändigt att stänga kretsen av våra felicitiesna.

På väg in, landsmän, om utövandet av arbetsuppgifter som begripa allt kärt och värdefull för dig, är det korrekt att du ska förstå vad jag anser viktiga principerna i vår regering, och därmed de som borde forma sin administration. Jag kommer att komprimera dem inom den smal kompassen de kommer att bära, som anger den allmänna principen, men inte alla sina begränsningar. Lika och exakt rättvisa åt alla män, oavsett på vilken stat eller övertalning, religiös eller politisk; fred, handel, och ärlig vänskap med alla nationer, snärjande allianser med ingen; stöd av regeringar i alla sina rättigheter, eftersom de behöriga förvaltningarna för våra inhemska bekymmer och de säkraste bålverk mot AntiRepublican tendenser; bevarandet av den allmänna regeringen i hela dess konstitutionella vigör, eftersom arket ankare vår fred hemma och säkerhet utomlands; en svartsjuk hand om rätten till valet av folk-en mild och säker korrektiv missbruk som kvistat av svärd revolutionen där fredliga lösningar är INTE FÖRSEDD; absolut samtycke till de beslut som majoriteten, den viktiga principen om republiker, där finns ingen vädjan utan att tvinga, den viktiga principen och omedelbar förälder till despotism; en väl disciplinerad milis, vårt bästa tillit i fred och för de första ögonblicken av krig, tills stam kan lindra dem; överhöghet civila över militär myndighet; ekonomi allmännas bekostnad, får den arbetskraft vara lätt burthened; ho boet betala våra skulder och heliga bevarandet av allmänhetens tro; uppmuntran av jordbruket, och handeln som sin tjänarinna; spridning av information och neka alla övergrepp i baren av den offentliga orsaken; religionsfrihet; pressfrihet och fri person under skydd av habeas corpus, och rättegång med jury opartiskt utvalda. Dessa principer utgör den ljusa konstellation som har gått före oss och guidade våra steg genom en ålder av revolution och formatera jon. Visdom våra visa och blod av våra hjältar har ägnats till dessa mål. De bör vara bekännelsen av vår politiska tro, texten i medborgar instruktion, prövosten med vilken prova tjänster av dem vi litar; och skulle vi vandra från dem i stunder av misstag eller av larm, låt oss skynda att spåra våra steg och återfå den väg som ensam leder till fred, frihet och säkerhet.

Jag reparera, då, landsmän, till posten som du har tilldelat mig. Med erfarenhet nog i underordnade kontor för att ha sett svårigheterna med detta den störste av alla, har jag lärt mig att förvänta sig att det sällan kommer att falla till mycket ofullkomliga människan att avgå från denna station med rykte och favör som föra honom in i det . Utan anspråk på att hög tilltro ni vilade i vår första och största revolutionära karaktär, vars framstående tjänster hade gett honom rätt till det första i sitt lands kärlek och avsett för honom den skönaste webbplatsen på volymen av trogna historia, frågar jag så mycket förtroende endast som kan ge fasthet och verkan till den juridiska administrationen av dina affärer. Jag ska ofta gå fel genom defekt på dom. När rätt, skall jag ofta tänkt fel av dem vars positioner kommer inte kommandot en utsikt över hela marken. Jag ber om överseende för mina egna misstag, som aldrig kommer att vara uppsåtligt, och ert stöd mot misstag andra, som kan fördöma vad de skulle inte om sett i alla dess delar. Det gill antyds i ditt val är en stor tröst för mig för det förflutna, och min framtida omsorg blir att behålla den goda yttrande av dem som har skänkt det i förväg, för att blidka t hatt andras genom att göra dem allt det goda i mitt makt, och att vara avgörande för lycka och frihet för alla.

Förlitar då på beskydd av din goda vilja, jag avancera med lydnad till arbetet, redo att gå i pension från det när du blir klok på hur mycket bättre val är det i din makt för att göra. Och kanske det oändliga makt som behärskar öden av universum leda våra råd till vad som är bäst, och ge dem en gynnsam fråga för din fred och välstånd.

  • En skulptur av Thomas Jefferson på Mount Rushmore.
  • Jefferson Memorial i Washington DC.
  • En staty av Thomas Jefferson inne i Jefferson Memorial.