Vad är Norethisterone?

December 17

Norethisterone är ett gestagen, vilket betyder att det är en syntetisk version av en typ av hormon som kallas gestagen som produceras naturligt i människokroppen av äggstockarna och moderkakan. Den vanligaste naturliga formen av gestagen är progesteron, vilket påverkar flera funktioner relaterade till den kvinnliga reproduktiva systemet, som graviditet, embryots utveckling, och menstruation. I kroppen, noretisteron fungerar ungefär som naturligt progesteron, och används i muntlig preventivmedel, för att behandla smärtsamma och oregelbunden menstruation, för att fördröja en period, och att behandla kvinnor som upplever mycket kraftiga blödningar under sin period. Det används också för att behandla premenstruella syndrom (PMS) och postmenopausalt syndrom. Vid högre doser, kan den användas som en del av bröstcancerbehandling.

Denna syntetiska hormonet framgångsrikt tillverkades redan 1951 och användes i en av de första typerna av p-piller för att komma ut på marknaden under 1960-talet. Som ett preventivmedel medicinering, kan noretisteron förhindra graviditet genom att förhindra ägglossning, vilket innebär att frisättningen av ett ägg från äggstockarna, men det är inte säkert att göra det i alla kvinnor. Det förtjockar också slemmet i livmoderhalsen, den smala delen av livmodern där den ansluter till slidan, och påverkar livmoderslemhinnan självt. Den förtjockade slem i livmoderhalsen gör det svårare för spermier att komma in i livmodern för att befrukta ett ägg, och effekten på slemhinnan i livmodern gör det svårare för ett befruktat ägg att fästa sig och utvecklas.

Norethisterone är en vanlig aktiv ingrediens i en typ av p-piller kallas minipiller (POP), eller minipiller. Den kan också användas i kombinerade p-piller som innehåller gestagen och en annan typ av hormon som kallas östrogen. Kombinerade p-piller förhindrar ägglossning mer effektivt än noretisteron av sig själv, men det finns en ökad risk för blodproppar bildas i venerna som använder denna typ av preventivmedel. Sådana blodproppar är sällsynta, men kan vara dödlig om de transporteras av cirkulationssystemet till lungorna. Man bör rådfråga en läkare omedelbart om upplever svår huvudvärk, plötsliga synförändringar, svullnad i benen, eller bröstsmärtor samtidigt som noretisteron.

Vanliga biverkningar av noretisteron inkluderar ömma bröst, uppsvälldhet och blödningar mellan regelbundna perioder. Mindre vanliga biverkningar är illamående, huvudvärk, viktökning, och yrsel. De med en historia av stroke eller hjärtinfarkt eller de med leverproblem eller njurproblem ska inte ta noretisteron.

  • Den vanligaste naturliga formen av noretisteron är progesteron.
  • Uppblåsthet är en möjlig biverkan av noretisteron.
  • Norethisterone används för födelsekontroll, klimakteriebesvär och som en bröstcancerbehandling.
  • Norethisterone användes i de första p-piller för att nå marknaden under 1960-talet.
  • Ömma bröst är en vanlig biverkning av noretisteron.
  • Illamående är en bieffekt av noretisteron.