Vad är en rutig Garterorm?

December 21

Den rutiga strumpeband ormen är en art av orm med distinkta svarta fläckar. Dessa ormar finns i områden i Kalifornien, Arizona, New Mexico, Texas och Kansas i USA, och även i Mexiko och Centralamerika. Det vetenskapliga namnet för den rutiga strumpebandssnok är Thamnophis Marcianus.

Vanligtvis mellan 18 och 42,5 inches (47,7-108 cm) lång, rutiga strumpeband ormar är nyanser av brunt eller grön-brun. De har en gul-vit remsa på ryggen som färdas längden på sina kroppar, blekgula magar, och omfattas i svart, kolla liknande markeringar. Deras skalor keeled, vilket innebär att dessa ormar är tuffare att ta i och mer slött färgad än ormar med släta, blanka fjäll.

Den rutiga strumpebandssnok har inte någon uppsättning aktivitetsperiod. I kallare områden är denna orm oftast mer aktiva under dagen. Omvänt i varmare regioner blir det oftare nattlig. Rutiga strumpeband är starka simmare och kan dyka i vattnet för att undvika upplevd fara. När hanteras, släpper de ofta avföring och starkt luktande mysk som en försvarsmekanism.

Trots bor mestadels i torra regioner, är rutig strumpeband ormar brukar hittades nära en vattentäkt. De äter ödlor, fiskar, ryggradslösa djur och små däggdjur, men deras favoritmat är amfibier. Även dessa ormar anses ofarliga för människor, har de ett toxin i deras saliv som är dödlig för sina byten. Toxinet kan orsaka irritation på människor om biten. Rutiga strumpeband anses mycket foglig, dock, och sällan bita.

Till skillnad från många andra orm arter, strumpeband ormar bär levande ungar. Mellan juni till augusti, kommer en kvinnlig rutig strumpeband födelse 6-18 avkomma. De unga är ca 8-9,25 inches (20,3-23,5 cm) lång. Juvenile ormar ofta äter daggmask.

Det finns tre underarter av den rutiga strumpebandssnok. Thamnophis Marcianus bovallii finns främst i Nicaragua, och Thamnophis Marcianus praeocularis finns i vissa regioner i Centralamerika. Thamnophis Marcianus Marcianus eller Marcy s rutiga strumpeband ormar, är de primära underarter som finns i Förenade Stater och norra Mexiko. Denna art är ofta säljs som ett husdjur och uppvisar en albino färg formulär.

Även strumpeband ormar är generellt vanligt, och detta strumpeband arter är ett populärt husdjur, i Kansas, är den rutiga strumpebandssnok anses hotad art. Det är listad som skyddas av Kansas Nongame och Endangered Species Act. Markområden i södra Kansas har avsatts för att bevara dess livsmiljö.

  • I USA rutig strumpeband ormar finns i områden i Kalifornien, Arizona, New Mexico, Texas och Kansas.
  • Juvenile ormar ofta äter daggmask.