Vad är en NACK Scan?

October 22

En nack scan är ett ultraljud eller en sonografisk fosterscreening scan, som utförs av din läkare under veckorna 11-13 av graviditeten. Efter 13 veckor och sex dagar, är det inte längre ett alternativ. Det är också ibland kallas nackuppklarning screening (NT), eller nack fold scan.

Fosterscreening används för att avgöra om eventuella avvikelser eller potentiella fosterskador är närvarande. Den nack scan är ofta en icke-invasiv första steg i att söka avvikelser. Om nack scan visar viss anledning till oro, en mer invasiv förfarande, såsom fostervattenprov eller ett moderkaksprov (CVS), kan utföras.

Det är bäst att ha nack scan avslutas så snart som möjligt eftersom en CVS måste utföras mellan 11 och 12 veckor. Den fostervattensprov kommer att äga rum vid 15 till 18 veckor. Som alltid är det bäst att ge gott om tid att slutföra ytterligare tester.

En nack scan mäter genomskinliga utrymmet i nack vecket på baksidan av ditt barns nacke. En högre än normalt ansamling av vätska i detta utrymme kan vara en indikation på att barnet är på en högre risk att födas med Downs syndrom, även kallad Downs syndrom. Längden av barnet kron-till-bakdel mäts för att vara säker på en exakt ålder i veckor. Åldern på barnet jämförs sedan med tjockleken hos den NACK veck som ger en mer exakt mätning.

Åldern på mamman också beaktas som risken att få ett barn med Downs syndrom ökar med moderns ålder. Vid 20 års ålder, dina odds för att ha ett barn med Downs syndrom är ungefär 1 av 1000, men vid 35 års ålder, är din risk ungefär 1 på 400. Sannolikheten fortsätter att öka förbi åldern 35.

Skann inte bestämma inte om barnet har Downs syndrom; det anger endast en högre riskfaktor, som sedan kan följas upp med diagnostiska tester. En nack scan är korrekt att upptäcka potentiella avvikelser 70-80% av tiden, men naturligtvis finns det alltid en möjlighet för falska positiva och falska negativa. Eventuella problem du kan ha bör alltid diskuteras med din läkare.

Eftersom nackuppklarning scan är ett relativt nytt förfarande, som kräver ny utrustning och ny utbildning, kan det vara svårare att hitta en läkare som kan utföra ultraljud. Din läkare bör kunna hänvisa dig till en vårdcentral som kan hjälpa. Ett annat alternativ är att kontakta ditt försäkringsbolag, eftersom de kommer att kunna ge dig råd mer specifikt.

  • Ett diagnostiskt ultraljud använder högfrekventa ljudvågor för att skapa en bild av insidan av en kropp.
  • En nack scan.