Vad är shatavari?

March 16

En vanlig ört i ayurvedisk medicin, shatavari, tros ha flera olika hälsofördelar. Det är vanligast att främja kvinnliga reproduktiv hälsa, även om studier visar några motstridiga resultat. Örten, en släkting till sparris, kan dessutom främja en sund matsmältning, fungera som en anti-inflammatorisk, och har en lugnande, avstressande effekt. De flesta av dessa fördelar, dock kräver ytterligare vetenskapliga bevis.

Shatavari tillhör samma familj som vanligt sparris. Dess latinska namn är ett sparagus racemosus. I vissa länder är det kallas "100 män," på grund av sin upplevda förmåga att öka kvinnors reproduktiva hälsa och libido. Örten är vanligast i Asien, särskilt Indien och lägre Kina, men kan också hittas i vissa delar av Afrika.

Den indiska Journal of Medical Science främjar nyttan av sparris racemosus vid behandling nervösa störningar, inflammation, leversjukdom, och vissa typer av infektioner. Denna journal erbjuder inga vetenskapliga bevis, men att upprätthålla sådana påståenden. Dessutom har den amerikanska Food and Drug Administration inte utvärderats sparris racemosus. Örten används ofta av ayurvedisk läkare, som utövar en helhetssyn och andlig syn på medicin och hälsa. Shatavari är ofta tillgängliga i kapselform, är dock ibland även som pulver som skall blandas med mjölk.

Vissa studier har genomförts för att testa ört förmodade fördelarna i kvinnliga reproduktiva hälsa. Dessa studier har visat belägg för att sparris racemosus kan öka mjölkproduktionen i både råttor och bufflar. Råttor befanns även ha en ökning av vikten av mammarvävnad efter örten administrerades.

Motstridiga resultat har hittats i humanstudier avseende shatavari förmåga att öka mjölkproduktionen. Vissa studier har antytt någon sådan signifikant effekt. En studie med ett alkoholextrakt som härrör från örten visade dock en ökning av serum prolaktinnivåerna av deltagarna. Detta kan tyda på en positiv effekt i modersmjölk produktion som ett resultat av att ta shatavari.

Örten kan ha förmåga att behandla vissa sjukdomar som involverar den kvinnliga reproduktiva systemet också. Eftersom det har visat sig ha vissa anti-inflammatoriska effekter, kunde sparris racemosus möjligen minska inflammation i könsorganen, speciellt under menstruationscykeln. Örten kan hjälpa till att lindra mensvärk, minimera PMS-symptom, och kontrollera blodförlust under menstruation. Vissa källor tyder på att shatavari lindrar också graviditetsillamående och graviditetsrelaterade letargi, även om motstridiga uppgifter föreligger om huruvida det är säkert att ta under graviditeten. De källor som främjar användningen av örten under graviditeten hävdar också att det kan hjälpa mot för tidig förlossning eller missfall genom att blockera oxytocinreceptorer i livmodern.

Förutom kvinnliga reproduktiva hälsofördelar, kan shatavari lindra matsmältnings krämpor också. Örten är bevisat som ett diuretikum, och kan vara till nytta i kampen mot gastropares, ett tillstånd som orsakar långsam tömning av magsäcken i mag-tarmkanalen. Asparagus racemosus kan vara effektiv vid behandling av magsår liksom. En studie med ett 15-dagars behandling med ört, oralt, indikerade en signifikant minskad sårindex hos råttor. Denna studie föreslår att sparris racemosus kan inhibera frisättning av överskott av gastrisk klorvätesyra.

  • Shatavari är påstods lindra PMS-symptom.
  • Den shatavari ört kan hjälpa mot för tidig förlossning.
  • Shatavari kan hjälpa till att lindra mensvärk.