Vad är Mattram?

June 29

Mattram är en blommande växt som kan odlas för sitt utseende eller dess medicinska egenskaper. Som namnet antyder, har Mattram traditionellt använts i århundraden som en feber reducering. Andra tillämpningar innefattar behandling av artrit, matsmältningsbesvär, och huvudvärk. På senare tid har Mattram visat lovande som ett botemedel mot migrän.

Den Mattram anläggningen är en buske ca 18 inches (46 cm) hög, med gula och vita blommor och en bitter citrus doft. Det är relaterat till solros och infödda till sydöstra Europa, även om det nu odlas runt om i världen. I USA, är den mest vanligt förekommande i de western delar av landet. Under århundradena har Mattram använts för att behandla så skilda villkor som astma, hudåkommor, och menstruation och arbets komplikationer.

Under 1990-talet, fick mattram i popularitet som en behandling för både migrän och artrit, särskilt i Storbritannien. Ett antal studier har visat Mattram sig vara effektivt mot migrän, speciellt när det tas regelbundet. De aktiva ingredienserna i mattram är parthenolide och tanetin som tros förebygga migrän genom att hämma serotonin och prostaglandiner. Vissa studier om användning av mattram mot migrän visade inte örten för att vara effektiv, och en 1989 studie om dess användning för artrit var likaså tveksam. Ändå fortsätter mattram som ordineras av naturläkare för båda dessa villkor, med stöd av omfattande anekdotiska bevis och den extra fördelen av minimala biverkningar.

Det finns några biverkningar förknippade med mattram, som med någon medicinalväxt. Gastrointestinal nöd, munsår och svullnad, och nervositet är alla dokumenterade biverkningar. Allergier mot mattram är också möjliga, men sällsynt.

Mattram kan också störa blodets förmåga att levra sig, och rekommenderas därför inte vid tiden för kirurgi eller för patienter som tar andra blodförtunnande mediciner. Dessutom bör gravida eller ammande kvinnor och barn under två års ålder inte ta Mattram. Mattram och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan minska varandras effektivitet om de tas tillsammans.

Feverfew kosttillskott är oftast gjorda av bladen från växten, men kan innehålla andra ovan jord delar av anläggningen också. Örten kan användas färska eller torkade för att göra en te eller tas i kapslar, tabletter, eller tinktur form. Som med alla medicinalväxt, alltid konsultera en kunnig herbalist och diskutera eventuella mediciner du tar eller planerar att ta med din läkare.

  • Mattram är en populär växtbaserade behandling för migrän.
  • Feber fåtal sägs minska feber.