Vad är en skaldjur allergi?

June 18

En skaldjur allergi är en allergi mot skaldjur, inklusive kräftdjur som krabbor och räkor tillsammans med blötdjur såsom musslor, abalone, och bläckfiskar. Denna födoämnesallergi är bland de vanligaste födoämnesallergier i världen, och det är också en av de mer allvarliga födoämnesallergier. Många människor med en skaldjursallergi är allvarligt allergisk, och de kan bli allvarligt sjuk eller dör till följd av att äta skaldjur. Detta gör undvikande av kräftdjur och blötdjur kritiska.

Denna allergi utvecklas när någons kropp bestämmer att proteinerna i skaldjurs representerar farliga inkräktare. Kroppen program antikropparna att svara på dessa proteiner, och när skaldjur förbrukas, de antikroppar gå på attack, utlöser en frisättning av histaminer i blodomloppet och en forsande reaktion av symptom. Domningar och stickningar runt munnen är vanliga, liksom väsande och luftvägshinder. Kräkningar och andra gastrointestinala symtom kan också uppstå när någon med en skaldjur allergi förbrukar skaldjur, och i extrema fall, kan anafylaxi utvecklas.

Skaldjur allergier kan uppstå när som helst i livet, och människor brukar inte växa ur dem, vilket är fallet med vissa andra allergier. Om någon upplever även en mild reaktion på att äta skaldjur, bör han eller hon boka tid hos en läkare för allergitestning. Med hjälp av en hud eller blodprov, kan läkaren avgöra om patienten har en skaldjur allergi, och ge rekommendationer i enlighet därmed. Vissa patienter bär en nödsituation spruta med epinefrin för att klara av allergiska reaktioner.

I vissa fall kan en patient vara allergisk mot bara en sort av skaldjur, inte skaldjur eftersom helhet. Sedan testa detta skulle innebära att konsumera ytterligare skaldjur, de flesta patienter helt enkelt undvika skaldjur helt för att minimera risken. Personer med en skaldjur allergi är också i allmänhet inte är allergisk mot fisk. Allergier mot jod är också olika, vilket gör skaldjurs säkert att äta för personer med jod allergier.

Det finns ett antal produkter för personer med skaldjur allergier att undvika, bortom livsmedel som uppenbarligen innehåller skaldjur. Vissa kalciumtillskott inkluderar skaldjur, liksom många glukosamin och omega-3-tillskott. Många östasiatiska kryddor som fisksås utnyttjar skaldjur i sina beståndsdelar, och dessa kryddor används ofta i köken i regioner som Thailand och Indonesien, vilket gör mat från dessa områden osäkra för personer med skaldjur allergier.

Korskontaminering är en annan viktig fråga för personer med skaldjur allergier, eftersom en liten mängd av skaldjur kan vara mycket farligt. Matlagning kokkärl, fritöser och skärbrädor som har använts för skaldjur är osäkert för folk med skaldjur allergier, och människor med dessa allergier kanske vill undvika skaldjur restauranger av denna anledning.

  • Personer med skaldjur allergier måste ägna stor uppmärksamhet åt produkter som kan innehålla skaldjur, såsom glukosamin.
  • Allergier mot skaldjur, liksom ostron, är vanliga.
  • Kokta kammusslor, en typ av skaldjur.
  • Personer med en skaldjur allergi oftast inte kan äta abalone.
  • Musslor, en typ av skaldjur.
  • En jod allergi ofta felaktigt förknippas med en skaldjursallergi.
  • Musslor, en typ av skaldjur.