Vad är kapitel 13?

June 15

Kapitel 13 är en typ av konkurs ansökan i USA som kan betecknas som "skuld omorganisation." För människor bevisligen kunna betala tillbaka en del eller de flesta av sina skulder (genom att visa bevis på inkomst), kan detta vara ett bättre arkivering val, och i synnerhet om du € re försöker hålla egendom, liksom bostäder eller bilar, denna konkurs arkivering kan hjälpa dig att göra detta bättre än kapitel 7 anmälningar. Båda typerna av konkurs planer är begränsade till individer, men i vissa fall, om du äger ett företag, du kan bli skyldig att betala tillbaka pengar till verksamheten som du har personligt ansvar. Dock tillåts de flesta företag som väcker för skuldsanering fil kapitel 11 och Arena € t att ansöka om denna individbaserade konkurs.

Enligt kapitel 13, före arkivering, du besöker en domstol godkänd kredit kurator, och lämna ut information om varje skuld du är skyldig. Du måste också ge rådgivaren med en lista över dina månatliga utgifter, inklusive mängder som du måste betala för säkrade lån som bolån eller bil betalningar. Pengarna som blir över är utsedd att betala dina andra skulder, och skulderna prioriteras. Till exempel om du är skyldig underhållsbidrag, kvarskatt, eller är personligen ansvarig för skulder till anställda, dessa skulder har prioriterad ställning. Nästa, skulder som skulle leda till att du förlorar egendom om du inte betalar dem brukar tvåa i prioriteringen (exklusive inteckning). Slutligen oprioriterade skulder, främst kreditkort skuld, blir lägst prioritet, och om du lyckas med din återbetalningsplan, som tar tre till fem år, du € ll har en del av dessa skulder förlåtna.

Filing Kapitel 13 vanligtvis stoppar alla åtgärder som vidtagits mot dig med dem som du är skyldig pengar. De flesta borgenärer canâ € t stämma dig, eller ens fortsätta trakasserande telefonsamtal när youâ € ve arkiveras. Om du lämnar in med en advokat då advokaten tenderar att fältet dessa samtal medan du väntar en domstol datum.

Men om ditt hem är i avskärmning och du misslyckas med att lämna innan avskärmning sker, du kan fortfarande förlora ditt hem. Du € re begränsas också att den del av skulden kan du besitter om du vill använda den här konkursansökan. I allmänhet måste du inte har mer än drygt $ 900.000 amerikanska dollar (USD) i säkrade skuld och inte mer än drygt $ 300,000 USD i oprioriterade skulder. Du måste också visa att du € re kommer att kunna betala tillbaka skulden, och hedra alla återbetalningsplan din kredit kurator utvecklas. Du bör kontrollera dessa dollarbelopp med en advokat eller lokal konkurs domstol eftersom nya regler kan ändra mängden i framtiden.

När du har utvecklat en betalningsplan och arkiveras kapitel 13 med lämplig domstol, gör du dina betalningar till en domstol utsedd eller erkänd förvaltare. Denna person metes ut dina betalningar till sina lämpliga källor, baserade på prioritering, och förvaltaren kan samla en provision på det totala beloppet som samlas in, allt från 3-10%. Du absolut måste strikt följa återbetalningsplanen och göra alla betalningar i tid.

Om du inte gör det kan det ändra din behörighet att ha några av dina oprioriterade skulder släpps i slutet av plana € s betalningsperiod. Under vissa omständigheter, om du har en nödsituation finansiella problem, kan domstolen tillåta dig att konvertera din kapitel 13 arkivering till ett kapitel 7 arkivering. Obs det finns några skulder, liksom barnbidrag, underhållsbidrag, eller kvarskatt att du fortfarande kan vara skyldig att betala.

En annan fördel med att lämna in kapitel 13 är att du kanske kan skydda samarbete undertecknarna från alla skyldigheter du har för gäldenärer. I vissa fall kan samarbete undertecknarna befrias från några betalningar, eller för att du har en återbetalningsplan, kan inkasso ansträngningar inte inletts mot co-signer. Enligt gällande konkursregler, förblir kapitel 13 konkurs på din kreditvärdighet i sju år, medan kapitel 7 vistelser på din kredit rapport för tio år. Detta kan innebära, förutsatt att du gör dina betalningar, att du € ll har en renare kreditupplysning tidigare än du skulle med kapitel 7.

Nackdelar inkluderar att din framtida lön minskas med vad bestämmelserna är i din betalningsplan. Ibland måste göra en nystart för att frigöra sig från de flesta om inte alla av sina skulder, även om det innebär att förlora ett hem. Kapitel 13 är kanske inte genomförbar om din inkomst ISNA € t tillräckligt för att göra återbetalningar. Det belastar dig också med amorteringsplaner för tre till fem år, som kan vara svåra att göra.

  • Kapitel 13 är en form av konkurs som innebär skuldsanering.