Vad betyder "Gilla det eller bunta det" Mean?

January 1

Uttrycket "gillar det eller klump det" betyder att något måste accepteras eftersom situationen inte kommer att förändras. Ofta är idiom används som ett slags språklig genväg. Så länge alla högtalare inblandade förstår ett idiom mening, kan det vara ett mycket effektivt sätt att kommunicera. Vissa idiom är lätt att förstå även för dem som kanske inte har stött på dem tidigare, men andra är ungefär lika klart som lera. "Gilla det eller bunta det" faller in i den senare kategorin; såvida lyssnaren redan känner sin mening, det finns en god chans att idiomet inte kommer att vara en genväg alls.

Detta tale används typiskt lättvindigt. Vänner eller personer som arbetar på samma professionella nivå skulle säga det till varandra, men en anställd eller student skulle aldrig använda uttrycket med en chef eller lärare. Det kan låta lite hårda eller grov till en icke-engelska som modersmål. Det är ofta föregås av en kort, avvisande fras. Till exempel kan någon som klagar inkomstskatter vara bryskt sagt, "Ja, men ... vill det eller bunta det."

Söker logik i uttrycket inte är sannolikt att vara en mycket tillfredsställande uppgift. Detta är till stor del på grund av förekomsten av ordet klump. I dagligt tal, är en klump en bula av något slag, allmänt missbildade och oaptitlig. Naughty barn får en klump av kol, och två killar i en kamp att försöka ge varandra klumpar. Med detta i åtanke, det verkar ingen logisk koppling mellan att gilla något och bunta det, om inte uttrycket kan tolkas som att antingen en person kan ha något eller bekämpa den.

Detta uttryck är mycket gammal, och som de flesta idiom vars ursprung är höljt i dimmor tid, har några av dess enskilda ord skiftat i betydelse. På 16-talet, knöl eller lumpe tänkt att klaga eller klagar. Vid början av 19-talet hade den innebörd finjusteras något till stånd missnöjd med eller tycka illa någonting. Nu, innebörden av idiom "gillar det eller bunta det" blir transparent.

Det är intressant att spekulera varför vissa nyligen myntade idiom in i språkliga strömmen, blivit så populärt de finns i alla möjliga popkulturen från filmer till nyhetsinslag sedan lika snabbt försvinna, medan andra idiom med oklara beskär stanna kvar för evigt. Ingen kommenterar att något är "utom synhåll" längre, men en gång i tiden, det var på allas läppar. Kanske den ihållande uttrycket "gillar det eller klump det" kan hänföras enbart till de balanserade, nästan identiska ljud i orden.