Vad är Brose?

January 26

Brose är en typ av skotsk gröt gjord av mjöl, oftast havre. Pudding och en alkoholhaltig dryck kan också göras från denna gröt. Ursprunget till Brose är minst 500 år gammal. Även om den grundläggande beredningen har förblivit i stort sett densamma, moderna versioner innehåller ofta ingredienser originalversionerna saknade.

Ofta äts av skotska bönder runt 16-talet, var Brose skapas genom att placera havregryn i en bunke och täcka den med kokande vatten. Smör kan läggas också. Blandningen täckt och får sitta en kort stund så att havregryn kunde delvis svälla med vatten. Därefter mjölken normalt sattes och skålen åts. Eftersom havregryn hade endast delvis svällt, bönder kunde äta större mängder och förbli mätt längre.

Olika versioner bereddes på lite olika sätt. Oatmeal Brose blandades genom att skära genom måltiden efter det hade dränkts att bilda knutar eller klumpar, medan Pease-måltid versioner helt enkelt rörs att kombinera. En version som kallas Kail Brose gjordes med sprit som används för att koka rimmat nötkött och var allmänt anses olämpligt för barn.

Moderna versioner kombinerar ofta samma grundläggande ingredienserna med andra aromer. Enkla recept kan bara inkludera havregryn, vatten, salt, och kanske steriliserad kli. Dessa versioner kan tillagas i en dubbel-panna samt på gammaldags sätt. De havre är ofta först rostat i ugn före användning. En populär modern version innehåller musslor samt grädde, lök, salt och peppar, utöver de grundläggande Brose ingredienserna, vilket resulterar i en rejäl, soppa liknande maträtt.

Frukt kan också inkluderas för att göra en efterrätt Brose kallas cranachan. Förutom havregryn och hallon, är whisky och honung vanligen till blandningen. Då blandningen skiktas med vispad grädde och toppad med fler bär.

En av de mest kända versionerna av Brose är emellertid Atholl Brose. En söt alkoholhaltig dryck, var den första skriftliga receptet registreras omkring 1475, då det sades hertigen av Atholl besegrade sin fiende genom att fylla en brunn med vätskan och väntar tills hans fiende hade druckit sig mätt. Atholl Brose görs med skotsk whisky, honung, och en liten del av havregryn. Den kan också omfatta ägg och vatten.

Den havregryn först indränkt i vatten eller whisky, och sedan ansträngda. De fasta ämnena kasseras och den resulterande vätskan blandas med de återstående ingredienserna. Drycken måste skakas före användning och kan tillåtas sitta i upp till en vecka innan de betjänar.

  • I vissa fall, "Brose" hänvisar till en typ av alkoholdryck.
  • Havregryn, som ofta ingår i Brose.