Vad är Oaxaca Cheese?

May 3

Oaxaca [uttalas WUH-HAH-kuh] ost är en halvmjuk vit komjölk ost från Mexiko. Den är uppkallad efter den södra mexikanska delstaten Oaxaca, där det kom från. Liksom mozzarella, är Oaxacaost produceras med hjälp av pasta filata metoden stretching ostmassan. Ibland länge, är platta strängar ost lindad till en boll och säljs på detta sätt. Liknar en boll av stora trådar, är osten i denna form kallas quesillo [uttalas Kay-SEE-yoh], som betyder "rep" eller "sträng" ost.

Oaxacaost finns även i korta flätor, tegel, eller rundor. I tegel, är det ibland till som Asadero [ah-sah-DEH-ROH] ost. Ordet Asadero betyder "roaster" och anspelar på denna ost lämplighet för smältning. Asadero ost är en favorit för servering i quesadillas eller över hamburgare. Det är ibland säljs skivad för detta ändamål, och ibland kan hittas under namnet queso quesadilla.

Texturen hos Oaxacaost är smidig och jämn. Smaken är mild och smörig och inte inkräkta på de livsmedel det serveras med. I både textur och smak, kan det jämföras med en ung Monterey Jack ost.

Oaxacaost är tillräckligt trevlig småätande på egen hand. Det kan serveras på en ostbricka att balansera starkare smaksatt ostar. Även om det saknar enastående smak, kanske sin mildhet och textur vara särskilt lockande för barn.

Vad Oaxacaost är särskilt väl lämpad för, dock är dess smältbarhet. Det används för alla typer av rätter som funktionen smält ost, såsom nachos, chili con queso, queso fundido, enchiladas och chiles rellenos. Eftersom Oaxacaost är en mycket populär mexikansk ost, är den tillgänglig i många stora livsmedelsbutiker och special mexikanska livsmedelsaffär. Både mozzarella och Provolone är liknande i struktur, dock, och kan ersätta Oaxacaost om den senare inte är tillgänglig.

Om du vill prova Oaxaca eller Asadero ost, prova stänka det strimlad eller fint tärnad över chili, tostadas, eller tacos. Strimla eller skiva den tunt och smält den över nachos eller inuti quesadillas. Skivad i sektioner, är det en stor "matlåda" ost för både barn och vuxna.

För en läcker mexikansk version av pizza, topp en förberedd pizzadeg med skivade färska tomater, strimlad Oaxaca eller Asadero ost, skivade svarta oliver, skivad grillad kyckling eller kokt köttfärs och hackad rostad chilepeppar. Grädda tills osten bubblar och börjar brunt. Garnera med hackad koriander och skivade gröna lök före servering.

  • Oaxacaost kan användas som fyllning i enchilada.
  • Oaxacaost kan användas i tacos.
  • Oaxacaost sitt ursprung i Oaxaca i södra Mexiko.