Vad är en turbinate resektion?

August 17

Turbinata resektion är en typ av kirurgiskt ingrepp där de sämre eller medel nasala näsmusslorna tas bort. Det är också ofta kallas turbinectomy, turbinoplastik eller turbinata reduktion. Nasala turbinates, även kallade conchae, är långa, tunna ben inne i näsan som är ansvariga för filtrering och värmer inandningsluften. De liknar det inre av en snäcka på grund av deras hoprullade utseende. Näsmusslorna kantas slemhinnor.

Den sämre turbinate är störst, längsta och ganska vaskulär. Sämre turbinates sväller mest under nästäppa och inflammationer. Något mindre, skyddar mellan turbinate bihålorna från open air. Den överlägsna turbinate är minsta och är belägen högre upp i den nasala passagen. De sämre eller mellan turbinates avlägsnas under en turbinata resektion.

Ibland slemhinnan i sämre turbinate förblir svullen och överbelastade, hindrar nasal passage och gör det svårt att andas. Näsmusslorna kan växa onormalt, utskjutande och hindrar näsluftvägen. Detta kallas beniga hypertrofi.

Syftet med en turbinate resektion är att minska storleken på turbinate att luft kan passera. Detta kan åstadkommas med flera metoder: submukös resektion, partiell turbinate resektion, sprickbildning och laser förångning. Den mellersta turbinate aldrig bort helt.

Med en submukös resektion, endast delar av ben är borttagna. Denna metod väljs om det svullna området är direkt över ett ben. Ett snitt görs i slemhinnan för att avlägsna delar av endast benet. Slemhinnan sys. Ingen av själva membranet skärs.

En tunn, nedre del av slemhinnan avlägsnas med en partiell turbinata resektion. Ibland sämre turbinata är avsikt fraktur och flyttas lägre, ur vägen av andning. Slemhinnan också kan tas bort med en laser för att bränna blodkärl.

Komplikationer är möjliga med turbinate resektion. Blödning kan uppstå på grund av den rika blodförsörjningen av näsmusslan. Med hjälp av en bedövningssalva och avsvällande minskar risken för blödning under operation.

Undvika vissa läkemedel, såsom antikoagulantia och over-the-counter smärtstillande, även kommer att minska blödningen. För problem med postoperativ blödning, med hjälp av en avsvällande spray kommer hjälpa. Turbinata resektion kirurgi kan också resultera i nasal torrhet och skorpor, som normalt reduceras med healing. Med hjälp av en nasal saltdimma efter operationen kommer att hjälpa den nasala passagen förbli fuktig.

Andra möjliga komplikationer är atrofisk rinit, cerebrospinalvätska läckage, benröta, infektion och domningar. Det är viktigt för patienterna att följa läkarens anvisningar och rapportera alla fall av diarré, feber av 101 grader Fahrenheit (38.3 grader Celsius) eller högre, klar vattnig dränering, ihållande blödning eller en svår huvudvärk. Synproblem är också möjliga och bör rapporteras till en läkare.

  • De sämre eller mellan turbinates avlägsnas i turbinate resektion.