Vad Är Post-tubarligering syndrom?

October 7

Post-tubarligering syndrom är ett medicinskt tillstånd som drabbar en relativt liten andel av kvinnor som har genomgått en reproduktiv steriliseringsförfarande kallas tubarligering. Vid detta förfarande är äggledarna skärs och bundet för att permanent förhindra framtida graviditeter. I vissa fall är rören flamberats eller brännas, liksom. Det verkar som de flesta kvinnor som lider av post tubarligering syndrom har haft denna cauterization ingrepp som utförs. Symtomen varierar från depression och ångest till muskel- och ledvärk eller förlust av libido, och behandling syftar till att lindra varje enskilt symptom.

Oregelbunden menstruation samt andra symtom på post tubarligering syndrom är vanligare hos kvinnor som har haft en tubarligering innan de fyllt 30, även om orsaken till denna ökade risk är inte helt klarlagd. Det förmodas att detta tillstånd orsakas av en minskning av de naturliga reproduktiva hormoner som kallas östrogen och progesteron. Detta hormon reduktion anses störa blodtillförseln till äggstockarna, vilket leder till symptomen av detta syndrom.

Några potentiella symtom på post tubarligering syndrom inkluderar värmevallningar, nattliga svettningar och sömnlöshet. Dessa symtom kan ibland behandlas med användning av receptbelagda mediciner. Värmevallningar och nattliga svettningar kan ofta minimeras genom att använda kalla kompresser eller ta en kall dusch precis innan du går till sängs. Det är viktigt att rapportera alla ovanliga symptom till en läkare så att mer allvarliga medicinska tillstånd kan uteslutas.

Vissa kvinnor som lider av post tubarligering syndrom märka en ökning av ansiktshår, medan håret på huvudet kan börja bli tunnare. Det kan också finnas en minskning av kroppshår, inklusive blygdområdet. Trötthet och minnesförlust är också vanligt förekommande med detta tillstånd. Hormonersättningsterapi kan ha möjlighet att lindra dessa symptom hos vissa kvinnor. Blodprover utförs ofta för att kontrollera hormonobalanser innan denna typ av behandling påbörjas.

Magtarmkanalen inträffar ofta hos kvinnor som upplever post tubarligering syndrom. Dessa symtom kan vara illamående, flatulens, och en smärtsam uppbyggnad av gas. Ofta kan over-the-counter mediciner hjälper att hålla dessa symptom i schack. Dock får receptbelagda doser användas om dessa mediciner inte ger tillräcklig lindring. Dessa symtom kan tyda möjligheten svårare sjukdomstillstånd, så en läkare kommer ofta utför ytterligare medicinska tester för att utesluta andra orsaker till dessa oroande symptom.

  • Ett diagram av det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive äggledarna.
  • En kall dusch kan minska sannolikheten för värmevallningar.
  • Hot blinkar är en potentiell symptom på post tubarligering syndrom.
  • Oregelbundna perioder kan förekomma efter att ha en äggledaroperation.
  • En tubarligering utförs typiskt omedelbart efter en kvinna har fött.
  • Även tubarligering kan förhindra graviditet, bör kondomer vara slitna för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar.