Vad är en Wood router?

February 21

En trä router är en höghastighets träbearbetning elverktyg - antingen handhållna eller bänk monterad - används för att skära eller Rout raka eller dekorativa profilspår och lister i ansiktet eller kanter av timmer. Den finns i fast spindel, dopp, och kombinations versioner. Träet routern använder en mängd olika skärbitar i olika storlekar och profiler och kan användas till maskin flesta typer eller kvaliteter av trä i tillägg till andra material. Det kan har hastighetskontroller eller mjuka startsystem som möjliggör bättre kontroll vid extremt höga hastigheter variabla.

Routern är en elektrisk elverktyg som normalt handdrivna eller bultas på en arbetsbänk för statisk användning. Den använder, profilerade, höghastighetsskärbitar för att producera U, V, och fyrkantiga slots, passar ihop lederna, och många olika dekorativa kanter på virke som används till möbler och skåp konstruktion. Träet router har generellt arbetar hastigheter på 8.000 till 30.000 varv per minut (rpm) för att kuren timmer utan mejsling eller flisning. Routern kan vara avancerad för hand för att slutföra klippa eller klämmas på en bänk där timret själv flyttas över verktyget.

De två grundläggande typer av trä router tillgängliga är de fasta spindel och kolv varianter, var och en som funktionen specifika fördelar. Fasta spindel routrar har en uppsättning skärdjup som inte kan justeras. Dessa typer är bäst lämpade för dirigering jobb längs kanterna av timmer och för applikationer som kräver hög noggrannhet i djupet av snittet. De är också den enda typ av trä router som kan vara bord eller bänk monterad. Den fasta djup trä router är det bästa valet för allmänna tillämpningar och den vanligaste typen för gör-det-själv (DIY) entusiaster.

Plunge routrar har justerbara spindlar som tillåter användaren att ändra skärdjupet. Dessa varianter är särskilt väl lämpade för djupt skurna applikationer där en gradvis ökning av skärdjupet gör för en renare rout och mindre slitage på lite. De är också användbara för arbeten där skärningen börjar i mitten av virket. I dessa fall tillåter plungen funktionen den bit som skall sänkas ned i träet och samtidigt hålla routern basen platt på en yta. Detta ger mer kontroll över maskinen och ger en riktig, ren rout. Routrar kan också köpas som kombinationsenheter som levereras med både fast och dopp baser möjliggör ytterligare flexibilitet.

Trä fräsar finns i en mängd olika profiler som är lämpliga för slot skärning och kantform jobb. Bitar utformade för kantprofilering är typiskt försedda med en stål eller nylonlager eller hjul på sina spetsar, som verkar som en styrning medan biten avancerar längs kanten av virket. När du skär skåror eller spår i ansiktet av en bit av timmer, är det vanligt att använda en klämma-på guiden för att säkerställa raka, exakta snitt.

Trä routrar har ofta variabla hastighetskontroller som passar alla material och skurna djup. Mjukstart funktioner är också vanliga funktioner på de större routrar och möjliggöra en gradvis uppbyggnad av hastighet när maskinen startas. Detta ger användaren bättre kontroll över den betydande startmoment som alstras av verktyget. Routrar kan användas på en mängd olika virkestyper, plaster och i specialiserade applikationer, vissa icke-järnmetaller. På grund av de mycket höga driftshastigheter inblandade, trä routrar generera en ansenlig mängd buller och damm; aktörer bör alltid använda öron och ögonskydd vid användning.