Vem är Stephen Sondheim?

February 2

Stephen Sondheim är en amerikansk kompositör och textförfattare. Han föddes i New York den 22 mars 1930 och studerade piano som barn, men det var hans reaktion på att se en Broadway musikal på ålder nio som började hans intresse för teater. Samma år, hans föräldrar skilt sig, och han flyttade till Pennsylvania, där han träffade Jimmy Hammerstein, vars far var textförfattare och dramatikern Oscar Hammerstein II.

Enligt Hammersteins mentorskap, Sondheim finslipade sina färdigheter i att konstruera musikaler, skapar fyra musikaler enligt Hammerstein: s kriterier. En utmärkelse från Williams College tillät honom att studera komposition med kompositören Milton Babbitt.

Efter samtidig redigering tv skript, Sondheim återvände till musikteater som kompositör och textförfattare för Saturday Night, som inte var iscensatt förrän 1997. Det var som textförfattare till West Side Story (1957), med en poäng av Leonard Bernstein, och för Gypsy (1959), med en poäng genom Jule Styne, att han fick sitt stora genombrott. Han hade förhoppningar om att göra musiken till Gypsy, men Ethel Merman, som hade den ledande rollen, ville ha en kompositör med mer erfarenhet.

Med En kul grej hände på väg till Forum (1962), fick Sondheim möjlighet att skriva text och musik till en musikal, och det levt West Side Story på Broadway. Hans nästa utflykt, dock lyckades inte, någon kan vissla, Angela Lansbury debut i musikteater, stängd efter nio föreställningar. ? Efter ytterligare en snålhet som textförfattare, denna gång för Richard Rodgers 'hör jag en vals, Sondheim sammansatt och skrev texter till en serie av mestadels minnesvärda musikaler:

Sondheim har också anpassat sina musikaler till andra medier - till exempel anpassat han bolaget för tv och Sweeney Todd för en långfilm 2007. Han gav också skådespelsmusik för Kung Lear i samma år, och skrev låtar för filmen Dick Tracy i 1990.

Tonsättaren har vunnit flera utmärkelser, bland annat en Grammy Award för poängen för Sweeney Todd, Grammy Song of the Year för "Skicka i Clowner," en Pulitzerpriset i Drama för söndag i parken med George, och en Oscar för " Förr eller senare (jag får alltid min man) "från Dick Tracy. Dessutom har han vunnit sex Tony Awards och fick Kennedy Center Lifetime Achievement Award 1993.

  • Johnny Depp spelade titelrollen i filmen anpassning av Sondheims Sweeney Todd.