Vad är Remoulade?

February 6

Remouladsås är en rik sås som används för att klä en mängd olika livsmedel. Det skapades i Frankrike, där det traditionellt gjord av majonnäs och örter och används för att smak grönsaker och sallader. En senap smaksatt variant av franska remouladsås är populär i danska köket. Remouladsås är också ett vanligt inslag i den kreolska köket i den amerikanska södern, men Creole anpassningar av såsen tenderar att variera kraftigt i ingredienser, smak och utseende från den traditionella franska versionen.

I sin traditionella form, först utformades i Frankrike, remouladsås består av majonnäs, oftast gjorda av äggulor, olja och citronsaft, som blandas med kapris, hackad pickles, ansjovis klistra in och hackade färska örter som dragon och gräslök. Den resulte sås är oftast vit eller ljusgul färg. Franska köket kräver ofta användning av remouladsås som aromämne för kokta eller kalla grönsaker och sallader. En av de mest populära användningsområden för denna krydda i fransk matlagning är dressing fint skivad, rå rotselleri rot, en maträtt känd bland fransmännen som céleri remouladsås.

Danska matlagning har vanligen en anpassning av traditionella franska remouladsås. I den här versionen av såsen, är majonnäs kombineras med senap, hackad gurka och kål, socker, och torkade kryddor som gurkmeja och koriander. På grund av tillsatsen av senap och torkade kryddor, danska remouladsås är ofta en djupare gul färg än deras franska motsvarigheter. Remouladsås av denna typ används ofta för att smaksätta de smörrebröd som är en central del av traditionell dansk mat. De kan också användas till toppen varm korv, pommes frites och panerad fisk.

Den kreolska köket finns i Louisiana och andra delar av den amerikanska södern utnyttjar också remouladsås kraftigt. Creole anpassningar av denna sås varierar i allmänhet ganska markant från den traditionella franska versionen, dock. Många Creole remouladsås har en bas av olja eller ketchup istället för majonnäs, och de tenderar att ha en röd eller orange färg och en kryddig smak på grund av införandet av torra kryddor som cayennepeppar och paprika. I kreolska köket, är remouladsås oftast serveras tillsammans med skaldjursrätter, speciellt räkor. Det kan också serveras som tillbehör till panerad, stekt rätter och aptitretare som inte har egenskaper skaldjur, såsom Stekta gröna tomater.

  • Majonnäs är den traditionella basen för remouladsås.
  • Krabba kakor, som ofta serveras med remouladsås.
  • En kock på en kreolska restaurangen kan laget krämig remouladsås med olika fisk- och skaldjursrätter.
  • En traditionell recept på remouladsås paren senap och majonnäs.
  • Remouladsås kan användas överst pommes frites.