Vad är en kontra?

September 2

En kontra är den lägsta av blåsinstrument och producerar några av de lägsta toner som spelas i en orkester. Det är dubbelt så stor som en traditionell fagott och mycket tyngre. Den moderna versionen spelas allmänt i dag, eftersom de första versionerna hade frågor tonhöjds. Denna vindinstrument är inte vanligt förekommande men vanligtvis tar del i stora symfonier eller för specifika musikstycken.

En medlem av den dubbla vass familjen, är kontra sortiment enbart i de låga registren, med hjälp basklav. Den lägsta tonen som kan spelas är samma som den lägsta "A" finns på piano, känd som A1. Deras låga registret används typiskt för att stödja andra basinstrumenten i orkester, såsom tuba.

Motsvarigheten kallas också den dubbla fagotten, eftersom det är fysiskt mycket lik en traditionell fagott. Några av de viktigaste skillnaderna mellan de två inkluderar vass storlek, fingersättning, och total längd. Den contrabassoon är ungefär dubbelt så lång som den fagott, med röret kröker runt på sig själv. Det greppet är något annorlunda, på grund av de glesa nycklar och vass som används är ungefär 0,5 till 1 tum (cirka 10 till 20 mm) längre än på en traditionell fagott.

Att spela contra kräver betydligt mer luft än att spela andra blåsinstrument grund av längden på slangen. Den koniska hålet i contra är knappt (ca 5 m) 16 meter, medan hålet i en traditionell version är sju fot (ca 2 m). De flesta är gjorda i ett stycke och kan inte tas isär, vilket gör den mycket tung. Musiker vila instrumentet på en tapp som sitter på golvet.

Den första kontra utvecklades i slutet av 17-talet. Det var inte så vanligt på grund av intonationsproblem. Utbudet av dessa första instrument, numera anses semi contras, var inte så expansiv som i moderna versioner. Utbudet gick bara en femtedel under den lägsta noten av den traditionella versionen.

Utveckling och skapande av de första moderna versioner kan spåras till slutet av 19-talet. Wilhelm Heckel byggde den första moderna instrument, korrigera många problem beck. Med den nya moderna versionen var det möjligt att spela en skala helt i tonhöjd.