Vad bör jag veta om Moçambique?

January 13

Republiken Moçambique är ett land i Afrika. Ligger på kontinentens sydöstra kust, har den Indiska oceanen på dess östra sida och Zimbabwe till dess västra. Tanzania ligger i norr, medan Sydafrika är placerad i söder. Som består av mer än 300.000 kvadrat miles (482.700 kilometer), är Moçambique rankad nummer 36 bland de största länderna i världen. Det är ungefär lika stor som Turkiet och bara lite större än Texas.

Landets historien sträcker sig tillbaka ända till tiden mellan den första och fjärde århundradena efter Kristus. Det var under denna tid som Bantu-talande folk började migrera från mark som ligger väster om landet, samt i norr. De var främst bönder, och de som inte fungerade gårdarna tenderade att vara järnarbetare. År 1498, portugisiska upptäcktsresande, inklusive Vasco da Gama, reste till Moçambique. Portugiserna koloniserade landet 1505.

På 16-talet, Moçambique, liksom andra östra Afrika landar, blev en del av populära portugisiska handelsvägar. Så småningom, utlänningar vågade inåt landet från kusten på jakt efter slavar och ädelmetaller. Genom 20-talet, driften av landet var i stort sett i händerna på privata företag. Sådana privata företag som ingår i Moçambique Company, Niassa Company, och Zambezi Company.

Företagen laddade med att administrera Moçambique har främst styrs av Storbritannien och arbetade för att upprätta järnvägar som leder till närliggande länder. Dessutom dessa bolag ofta betalade afrikanska arbetare mycket låga priser för att arbeta i gruvor och plantager i brittiska kolonier och Sydafrika. I vissa fall överfördes afrikanska arbetare tvingas in service. Den politik som fastställs under denna tid skapades för att ge portugisiska emigranter med de högsta fördelarna. Ofta var de behov som den infödda moçambikiska befolkningen och landets ekonomiska hälsa ignoreras till förmån för fördelar för portugisiska.

Efter andra världskriget blev många kolonier beviljades självständighet från europeiska länder. Men Portugal underhålls sitt grepp om Moçambique och hävdade att det var en del av moderlandet. Under årens lopp, började dock landet för att kräva sin självständighet. Genom 1962, hade ett antal antikoloniala politiska grupper bildats, söker självständighet från portugisiska regel och sporadiska krig följde. Det var inte förrän 1975 att Moçambique blev självständigt.

När det blev självständigt var landet kvar att möta det kaos som orsakas av att ha mycket få professionella arbetare och en bestämde brist på struktur. Den moçambikiska Liberation Front, eller Frelimo, fick i uppdrag att driva landet, försöker att orsaka utbredd social förändring. Till exempel, sökt den nya regeringen i landet att ersätta privata jordägandet med statliga jordbruk och kooperativ för vanliga människor. Så småningom, de socialistiska förändringar ledde till ekonomiska problem, och landet står inför 1983. nära konkurs Mitt i dessa frågor, de Moçambique National Resistance, en beväpnad rebellorganisation, kom fram och inbördeskrig följde snart, slutar i oktober 1992 efter död mer än en miljon Mozambicans och utvandringen av nära två miljoner flyktingar.

Idag, fungerar fortfarande landet att återhämta sig från sin turbulenta förflutna. Turismen har börjat ta fart i landet, och ekonomin är att se tillväxt. Moçambikierna är huvudsakligen kristna, med cirka 40 procent av befolkningen att tro på Kristus, cirka 30 procent upprätthålla inhemska föreställningar, och den andra 30 procent tror på islam. Portugisiska är det officiella språket. Men de Bantu s talar flera språk, inklusive swahili, och majoriteten av utbildade infödda talar engelska.

  • Moçambique ligger på den sydöstra kusten av Afrika.