Vad är en Change?

November 28

En bortbyting är barn till en övernaturlig varelse som kopplas till en mänsklig bebis. Bortbytingen visas i folklore av många europeiska länder, och hänvisningar till bortbyting kan finnas från tid till annan i modern populärkultur. Enligt legenden älvor, troll och andra varelser önskar mänskliga bebisar antingen höja deras egen eller att använda som tjänare, och de i hemlighet stjäla barn och ersätta dem med sin egen avkomma eller en förhäxad livlöst föremål. Mänskliga föräldrar sägs kunna känna igen bortbytingen av dess fulhet eller dess udda eller onda beteende.

I medeltida legend, berättelser om bortbytingar är vanliga. Vissa barn sades vara särskilt utsatta: de som ännu inte döpt, och de som var särskilt vacker - ofta blonda och blåögda. Manliga barn också sagt att riktas oftare.

Det finns ett antal legendariska försiktighetsåtgärder mot bortbytingar. Scandinavian lore föreslår att placera en punkt stål ovanför vaggan för en odöpta spädbarn, medan andra traditioner gynnar sådana metoder som att vrida barnets kläder ut och in eller använda amuletter. I många kulturer är bortbyting tros vara mycket klokare än en mänsklig bebis, så det kan drivas bort genom att förvåna den till att prata och därmed blåser omslaget. Metoder för att åstadkomma detta är matlagning en måltid i ett äggskal eller brygga öl i ett ekollon.

Det finns också ett antal mer störande metoder för att bli av en bortbyting som innebär missbrukar barnet på olika sätt. Seger, drunkning, och brinner i en spis eller i spisen har alla rekommenderas som sätt att hantera en bortbyting. Ett svenskt folksaga berättar om en kvinna som vägrar att misshandla en bortbyting och så småningom återförenas med sitt eget barn; det mänskliga barnet är friskt, och kvinnan får veta att trollet mamma som hade sitt barn på samma sätt hade vägrat böner att missbruka barnet och att vänlighet hade brutit förtrollningen.

Folklorists har två huvudsakliga teorier om möjliga ursprung bortbyting myter. En möjlighet är att change berättelser är naturliga omtolkningar av en verklig händelse; populationer tvingas gömma sig från inkräktare kan ha utväxlat sina egna barn för friskare av angriparna.

Den andra teorin rymmer att barn med missbildningar var ursprunget för bortbyting lore. Detta är i linje med legenden att manliga barn var oftare ersatts med bortbytingar, eftersom män har en högre förekomst av fosterskador. De spädbarn i vissa bortbyting berättelser har egenskaper som liknar dem som resultat av missbildningar som autism, progeria, eller ett antal fysiska missbildningar. Vissa förmodade Change fall kan också ha varit fall av underlåtenhet att frodas, ett tillstånd där ett spädbarn inte växa eller öka i vikt som förväntat och kräver extra omsorg.

  • Spädbarn som föds med missbildningar kan ha inspirerat de historier om bortbytingar.
  • Enligt legenden kan brygga öl i ett ekollon att bli av en bortbyting.