Vad är Swedana?

June 4

Termen "Swedana" används i ayurvedisk medicin för att beskriva behandlingar som involverar svettning. Många människor använder det speciellt för att hänvisa till en Swedana behandling, den slutna ånglådan. I ayurveda, Swedana används för att lindra överskott doshas från kroppen, inrättande ett tillstånd av balans som främjar allmän hälsa. Människor som inte praktiserar ayurveda kan också dra nytta av Swedana behandlingar, i tron ​​att de har hälsa och skönhet fördelar.

Detta ord kommer från sanskrit ordet SWID, som betyder "att svettas." Enligt principerna om Ayurveda, svettningar frigör gifter ur kroppen, främja allmän hälsa. Svettningar kan också användas för att skapa dosha eller organ typ obalanser, särskilt i kombination med örter som riktar specifika doshas. För att en Swedana behandlingen ska vara effektiv, måste utövaren först bedöma patientens dosha typ att bestämma den bästa blandningen av örter.

Swedana kan brytas upp i ett antal olika typer. Det kan vara våt eller torr, mild till stark, och som produceras med eller utan hjälp av brand. Motion, till exempel, är en form av Swedana som inte innebär användning av eld, när han satt i en bastu är en torr form som produceras med hjälp av eld. Beroende på fallet kan Swedana engagera hela kroppen, eller behandlingen kan innebära endast en mycket specifik del av kroppen, och behandlingstiden kan variera.

När spa erbjuder Swedana, de hänvisar typiskt till en mycket specifik typ av Swedana som innebär en ånglåda. I denna typ av Swedana är någons kropp innesluten i en låda som är fylld med ört-infunderas ånga, med blandningen av örter bestäms av kundens typ. Kunder sitta i ånglådan för ungefär en halv timme innan de släpptes.

Den omedelbara fördelen med denna typ av Swedana är bättre huden, eftersom den värme och ånga hjälper till att hålla huden klar och frisk. Det kan också lindra muskelvärk och smärta, och för människor som följer ayurvedia principer, kan det lindra en obalans av doshas som kan orsaka hälsoproblem. Många tror också att svettning hjälper kroppen att avgifta.

Swedana är inte för alla. Folk som är gravida bör undvika det, så bör personer med blodsjukdomar, hjärtsjukdomar, och anfall av yrsel eller svindel. Oavsett om du åtar Swedana för hälsa, skönhet, eller båda, är det en bra idé att konsultera en läkare först för att se till att det inte är kontraindicerat för dig. Ayurvedisk läkare tror också att Swedana är farligt för människor med känslor av ilska eller svartsjuka.

  • Ayurvedisk läkare tror att svettas behandlingar är farliga för dem med känslor av ilska eller svartsjuka.
  • Som ofta drabbas av anfall av yrsel eller svindel bör inte ta Swedana.
  • Ayurvediska metoder har sitt ursprung i Indien.
  • En kvinna gör Swedana i en bastu.