Vad är en Conch?

September 26

En snäcka är en marin gastropodblötdjur med en känd spiral skal och ätbara köttet liknar den för abalone, annan ätlig mollusk. Conch finns i sydliga vatten, särskilt i Västindien, och det har använts som en källa till mat i århundraden. Det finns ett antal användningsområden för conch, allt från tunna råa skivor i fräscha sallader till panerad och friterad kilar. Vissa fiskhandlare bär conch under sommaren högsäsong, och det finns även fryst och konserverad i andra regioner.

Två släkten anses vara conches, Strombus och Cassis. Av de två är Strombus betydligt mer kända och culinarily användbart, men tyvärr vissa arter inom släktet är anses hotade på grund av overharvesting och förlust av livsmiljöer. De conches flytta med en distinkt hoppa rörelse, som orsakas av att spänna sina muskulösa kroppar för att dra sig framåt. Conch har också långa snigel-liknande ögonstjälkar och äter längs havsbotten.

När skördas, nästan varje del av conch används. Köttet avlägsnas från skalet och trimmas för användning i ett sortiment av rätter inklusive grytor och chowders, och det kan också uppståndelse stekt, ätit som en hamburgare, eller kokt. Stora bitar vanligen tenderized eftersom kött av en snäcka annars kan vara svårt och gummiliknande. Karibiska köket har ett antal användningsområden för conch, och det är också populärt i södra Europa och Östasien.

Skalet har också ett antal användningsområden. Vissa människor använder skalet av en conch som ett horn, eftersom spiraled kamrarna kan skapa en unik musikinstrument. Andra rista skalen i cameos och andra smycken, eftersom conches bildar lager av skal som de mognar, ofta i olika färger som kommer att skapa kontrast när skalet är huggen. Shell ornament är också ibland gjorda av conch, särskilt i Västindien.

När du väljer conch frisk på marknaden, bör konsumenterna leta efter fasta exemplar som inte ser slemmiga eller missfärgad. Helst ska köttet förvaras vid en sval temperatur i en väldränerad fack, och det bör hållas åtskilda från andra fiskar och mollusker, särskilt om det är att ätas råa. Färsk conch kommer att hålla i cirka två dagar i kyla, och är bäst när den används färska. Konsumenter som är oroliga hållbart fiske bör undvika Strombus gigus, drottningen conch, vilket anses vara en i riskzonen djurarter. Enligt konventionen i handel med utrotningshotade arter (CITES), är drottning conch starkt begränsad.

  • Skivor av conch kan läggas till en fräsch sallad.