Vad är en Dakota indian?

October 24

En Dakota indian är medlem i en utlöpare av Sioux indianstam. De Dakota hemländer allmänhet beläget i mitten av västra USA, i områden ingår i Minnesota, Wisconsin och North och South Dakota. Medlemmar och ättlingar till Dakota indianstam bor för närvarande i olika delar av USA och Kanada.

The Dakota stammen är klassad som en av de Sioux stammarna som finns i Dakota Territory. Sioux är en fransk-kanadensisk förkortning i den Chippewa ord som betyder "en huggorm" eller "en fiende." Medlemmar av Sioux var regelbundet i konflikt med Chippewaindier, som var uppbackade av de franska nybyggarna. Medlemmarna i Sioux stammen kallad själva som Dakota, Lakota och Nakota stammar; dessa namn är helt enkelt variationer på Santee, Yankton och Teton ord som betyder "allierade" eller "vänner." En Dakota indian kan identifiera sig som en "Santee Sioux."

Den största av de grenar av Sioux, var medlemmar av Dakota stammen delas in i fyra grupper: Mdewakantonwon, Wahpeton, Wahpekute och Sisseton. De flesta av dessa grupper är baserade i norr eller South Dakota. De Wahpekute indianer, emellertid nu beläget vid Santee reservationer i Nebraska och Montana. Befolkningen i Dakota indianer är på nedgång och endast ett relativt litet antal indianer talar Santee dialekt idag.

Explorers inspelade sina iakttagelser och erfarenheter med Sioux indianerna. En engelsk officer, löjtnant Gorrell, kommenterade att de använde bågar och pilar med stor skicklighet. Han noterade också att de Sioux indianerna var anmärkningsvärda dansare. Även om Lakota och Dakota indianer var ursprungligen lantbrukare och jägare, slutade de så småningom jordbruk och följde buffel hjordar över hela Dakota Territory och genom andra delar av USA. Vissa bedömare tror att de Dakota indianerna var bland de bättre utbildade stammarna, så många böcker och tidningar i Dakota dialekten trycktes regelbundet.

Det finns två större incidenter som involverar Dakota indianstam i historien om USA: Dakota inblandning i kriget 1812 och händelserna i de Dakota Conflict prövningar. Under kriget 1812, medlemmarna i Dakota stammen allmänhet ställt sig på engelska. Tohami, även känd som "Rising älg", kämpade på den amerikanska sidan i St Louis, Missouri, dock. Efter avslutningen av kriget inrättade Dakota indianstam fred med Förenta staterna.

År 1851, flera grupper av Dakota indier avstod sin mark till USA i utbyte mot kontanter. Så småningom blev flera tusen människor som tillhör stammen flyttade till två reservationer. Många Dakota indianer, som redan lider av effekterna av fattigdom, inte fick betalning för överlåtna landar i Minnesota Territory. Konflikt mellan Dakota indianer och amerikanerna eskalerade, och 1857, ett band av Dakota indianer dödades 40 amerikaner i ett evenemang som kallas "Spirit Lake Massacre."

Striderna fortsatte, som leder in i Dakota kriget 1862, som varade i cirka sex veckor. En kommission utsedd av Minnesota guvernören Henry Sibley hittade 323 Dakota indianer skyldig till mord och andra brott. Av dessa var 303 dömdes att hängas, men president Abraham Lincoln endast tillåtet 38 att möta avrättning. Kriget slutade den 26 december 1862, då de 38 dömda medlemmarna i Dakota stammen avrättades i Mankato.

  • Dakota indianer trodde att Drömfångare fångade goda drömmar och införlivat dem i livet.
  • Medan många människor förknippar tepees med indianska kulturen, bara nomadstammar bodde i dem.