Vad är en spiral?

September 17

En spiral (spiral) hänvisar till en eller två olika små bitar av utrustning som placeras i livmodern av en läkare för att preventivmedel. Vanligast är en spiral en liten kopparstycke som är formad som en T. Det är en av de mest effektiva preventivmetoder, för dem som tolererar det, och förhindrar graviditet genom stimulering av slemproduktion i livmoderhalsen och livmodern, vilka former ett hinder för passage av spermier. En liknande produkt som är nyare är en liten enhet som utsöndrar progesteron. Detta kan skiljas från spiralen med namn och kallade en intrauterin system eller intrauterin preventivmedel (IUC).

Olika typer av lUD har funnits i decennier. Några tidiga typer var inte effektiva, och i synnerhet, på 1970-talet den Dalkon Shield resulterade i mycket stort antal stämningar eftersom det orsakade betydande risk för att utveckla inflammatoriska sjukdomar (PID). Den Dalkon Shield s antal stämningar gjort många människor misstänksamma mot den spiral, men de nuvarande typerna inte utgör liknande risker. De två vanligaste typerna tillgängliga är koppar Paragard och progestin-releasing Mirena.

Införande av en spiral som måste göras av en läkare. En del av införingsprocessen, i synnerhet den "ljudande", eller mätning av livmodern, är mycket obehagligt. Obehaget är snabbt över, även om vissa kvinnor upplever kramp eller genombrottsblödning. Läkare rekommenderar ofta användning av spiralen i endera formen för kvinnor som genomgått graviditet. Det är större chans att enheten kommer att utvisas hos kvinnor som inte har.

Båda formerna av spiral har höga effektivitet betyg, jämförbara eller bättre än ens p-piller av vissa typer, ca 97-99,5% effektiva. De skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar och är därmed mest lämpade för kvinnor i engagerade relationer. Det finns problem associerade med spiral, som kan variera beroende på typ.

Koppar spiral kan orsaka betydande ökning i period volym och längd, och genombrottsblödning. Spiral kan orsaka cystor på äggstockarna, särskilt under de första månaderna efter insättningen. Det finns en liten risk att utveckla PID, varvid chansen för anordningen utvisas, eller liten möjlighet att lUD kommer perforera livmodern. En IUC kan också orsaka PID, utvisas eller perforera. En mycket liten chans för graviditet inträffar med någon typ av spiral, och det finns en större risk för utomkvedshavandeskap.

Den hormonella spiral är förknippad med minskad menstruationsblödning. Progestin kan inte användas av alla, och rekommenderas inte för rökare över 35 eller personer som löper risk för hjärtinfarkt eller stroke. Ett vanligt klagomål om Mirena är att det kan orsaka humörsvängningar. Dessutom har progestin visat sig sänka sexuellt intresse. Spiral placering av endera typen tenderar att vara dyra och inte alla försäkringsbolag täcka dessa kostnader.

Fördelar med denna form av preventivmedel inkluderar dess allmänna användarvänlighet. Väl på plats, behöver kvinnor endast kontrollera strängarna, som hänger i slidan, en gång i månaden för att verifiera preventivmedel fungerar. De flesta kvinnor tolererar spiral ganska bra, och om de ändrar planer och vill bli gravid, kan enheten tas snabbt bort. En annan fördel är den tid detta preventivmedel kan användas upp till 10 år för koppar spiral.

  • Spiral är oftast mer effektivt för att förebygga graviditet än p-piller.
  • En stor risk att bli gravid med en spiral är att användningen av enheten ökar risken för utomkvedshavandeskap.
  • En spiral (spiral) hänvisar till en eller två olika små bitar av utrustning som placeras i livmodern av en läkare för att preventivmedel.
  • Spiral kan orsaka cystor på äggstockarna bildas i de första månaderna efter insättningen.