Råvaru ETFs: Berättelsen av Förenta staternas oljefonden

June 13

USA Oil Fund (USO) öppnades på den amerikanska börsen den 10 april 2006. Även om fonden inte är tekniskt en ETF, men en mycket nära kusin ringde en handelsvara pool, den dagen markerar en sorts slut på Age of Innocence för ETF: er. USA Oil Fund, som officiell som det låter, drivs av en grupp som kallas Victoria Bay Asset Management.

Förväxla inte denna fond för något som Vanguard Energy ETF (VDE) eller energi Select Sector SPDR (XLE) fonder, som båda investerar i oljebolag som Exxon Mobil Corp och Chevron.

Förväxla inte denna fond för något som de dyrbara metallråvarufonder. Victoria Bay, oavsett var det är, inte är fylld med olja. Medan Barclays och State Street upprätthålla valv fyllda med guld och silver, Victoria Bay erbjudanden i papper: att terminskontrakt, vara exakt.

Med andra ord, använder detta företag dina pengar för att spekulera om morgondagens oljepriset.

Oljig affärer

Om du köper in USO och oljepriset eskalerar, du står för att tjäna pengar. Men finns det anledning att tro att oljepriset kommer alltid (eller ens oftast) eskalera? Det har verkligen gått upp och ner under åren, som har oljeterminer.

Som ödet skulle ha det, har löftet i USA Oil Fund visade sig vara något som i verkligheten. Tänk på detta: Priset på en verklig fat olja ökade från ca 40 kronor i januari 2009 till nästan $ 100 i juni 2011. Under samma period gick USO aktiekurs från ca $ 35 till $ 38 - inte mycket av en ökning.

Den berömda ekonomen John Maynard Keynes 1930 teoretiserade att råvaruterminer, med tiden, kommer att erbjuda ersättning utöver eventuell uppgång i priset på en råvara. Han spekulerade i att spekulanter på något sätt kommer att belönas för att ta risken för framtida prisosäkerhet.

Keynes teori var mycket kontroversiellt för väldigt många år, och under de senaste åren har det kommit att se ut som om Keynes var fel. Naturligtvis visste han inte att så många investerare, mycket tack vare ETFer såsom USO, skulle stapla in i råvaru-terminer arena. Sådan stapla på har resulterat i några fula avvikelser mellan råvaru framtida priser och priset på själva varan.

Men även om Keynes hade rätt, och även om terminsmarknaden mer exakt spårade priset på själva varan (AKA "spotpriset"), varför välja en enskild vara att investera i? Varför inte diversifiera dina risker med olika råvaror? Ett stort antal av ETF: er försök att göra det, och fler är på väg.

Inga förkunskaper behövs

Utfärdaren av USO fonden inte är en stor investmentbank. Victoria Bay Asset Management, LLC "ett helägt dotterbolag till Wainwright Holdings, Inc., ett Delaware Corporation. . . som också äger ett försäkringsbolag organiserat enligt Bermuda lag. "Fondens prospekt, särskilt delen om förvaltningen av Victoria Bay, gör för mycket intressant läsning.

Två av de bästa människor kör fonden också hantera en fond som heter Ameristock, och en tredje, Malcolm R. Fobes III (ingen relation till Malcolm Forbes), är grundare av Berkshire Focus Fund (ingen relation till den sagolikt framgångsrika Berkshire Hathaway .) Både Ameristock och Berkshire Focus (båda med Morning en-stjärniga betyg) har spår poster som skulle göra de flesta människor krypa.

Men den del av prospektet som verkligen höjer ett ögonbryn är där det förklaras att "den förvaltande och rikta dag-till-dag aktiviteter och frågor [i fonden] är starkt beroende. . . Mr John Love "som vi senare lära, inte bara anställd av Ameristock men också" har en BFA i bio-tv från University of Southern California. Mr Kärlek har ingen erfarenhet av att driva en handelsvara pool "Hans erfarenhet:". Mellan december 2000 och februari 2001 var Mr Kärlek anställd av Digital Boardwalk, Inc. "

Även om John Maynard Keynes hade rätt, verkar ingen kör denna fond nästan lika smart som JM Keynes - eller Jed Clampett.