Vad är en ärrbråck?

December 1

En ärrbråck utvecklas på platsen för en tidigare operation när organ driva igenom svaga punkter i bukväggen. Oftast handlar det om slingor av tarmen. Patienten kan märka svullnad och ömhet kring snittstället, och en andra operation krävs för att korrigera bråck och förstärka väggen i buken för att hålla det på plats. Om den lämnas obehandlad kan patienten utveckla komplikationer såsom nekros i den utskjutande vävnaden, vilket kan orsaka en infektion i tarmen.

Buken snitt kan vara benägna att incisional bråck eftersom de försvagar de tuffa vävnader i bukväggen. Dessa vävnader håller normalt organ, men om de är försvagade av en operation, kan en sårbar punkt skapas. Herniation kan inträffa strax efter operation eller det kan hända år i framtiden, och ibland är det inträden väldigt plötsligt. Patienterna är mer benägna att denna komplikation, om de är överviktiga, har en historia av andningsproblem, eller anstränga sig efter operationen.

De med tecken på en ärrbråck kan undersökas för att bekräfta diagnosen. Ett alternativ för behandling är en öppen kirurgisk reparation, där läkaren kommer att öppna upp platsen och installera ett nät för att stödja bukväggen efter trycka den utskjutande organ på plats igen. Detta kan vara ett dåligt behandlingsalternativ eftersom den andra kirurgiska snittet försvagar tarmväggen ytterligare, vilket ökar risken för en annan ärrbråck i framtiden.

Alternativt kan en kirurg rekommendera en laparoskopisk metod. Vid detta förfarande är mycket små snitt göras för att infoga verktyg och en kamera för att arbeta på bråck utan att störa den gamla kirurgiska stället. Kirurgen kan flytta orgel och implantera ett bråck mesh för att hålla den på plats. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt att omvandla till en öppen kirurgi på grund av komplikationer som kan uppstå medan patienten är på operationsbordet.

Komplikationer av ärrbråck reparation kan innehålla en upprepning bråck samt infektion. Patienterna måste vara mycket försiktig med att böja eller lyfta i dagarna efter operationen, och shouldnâ € t bedriva tung fysisk aktivitet tills de får ett klartecken från sina läkare. Hosta och sila på toaletten kan också orsaka bråck att återkomma. Användning av en pall mjukmedel kan rekommenderas som tillägg till smärtlindring mediciner som används för att hålla patienterna bekväma medan platsen för den ärrbråck läker.

  • Förstoppning och feber är mindre frekventa symtom på en ärrbråck.
  • Beroende på placeringen av en patients bråck, stödja plagg kan bäras under läkningsprocessen.
  • Öppen operation för att reparera en ärrbråck kan ytterligare försvaga tarmväggen.
  • Laparoskopisk kirurgi används ofta för ärrbråck reparation.