Vad är en Hydrotermal öppning?

March 4

År 1977, djuphavs submariners från Woods Hole Oceanographic Institution som var lantmäteri havsbotten kom över en häpnadsväckande upptäckt: en hydrotermisk vent, sjuder av liv. En hydrotermiska ventilationsformer när det finns sprickor i jordytan under vattnet genom vilken magma och lava kan sippra. Även om forskarna hade gissade att hydrotermiska skorstenar existerade, bekräftade denna upptäckt hypotesen, och avslöjade att hydrotermiska skorstenar var värd för ett brett spektrum av extremofiliskt livsformer, som frodades i den hårda miljön längs havsbotten. Sedan 1977 har en liten grupp forskare fortsatt att studera dessa ovanliga och fantastiska sammankopplade kolonier av unika organismer.

Den vanligaste platsen för en hydrotermisk vent är längs mitten oceanryggar, eftersom det är där tektoniska plattorna separerar och bildar nya havsbotten. Intensivt kallt, högt trycksatt vatten som ligger nära fryspunkten sipprar in små sprickor, där det kommer i kontakt med extremt varma smält sten. Temperaturen på vattnet snabbt upphöjd till 750 grader Fahrenheit (400 grader Celsius) eller mer, och munstycken tillbaka ut ur sprickan att bilda en plym av mycket mineraliserad material. Vattnet av en hydrotermisk vent faktiskt inte koka, eftersom trycket i havet höjer kokpunkten, men det bär lösta mineraler, speciellt sulfider, vilket skapar ett mycket synligt varmvattenberedare. Denna plym gör en hydrotermisk vent mycket lättare att hitta, när forskarna vet vad de letar efter.

Många hydrotermiska skorstenar skapa torn av mineraler där de kommer i kontakt med det intensivt kallt havsvatten, och dessa högar spelar värd till chemosynthetic bakterier, som är beroende av materialen i den mineraliserade plymen för energi, snarare än solljus. När forskarna kunde bevisa att chemosynthetic bakterier verkligen existerade, höjde det frågor om livet på jorden och andra planeter, och föreslog att det kan finnas kolonier av extremofiliskt organismer på andra platser på jorden, eller i solsystemet i allmänhet. Att allt liv på runt en hydrotermisk vent är häpnadsväckande: temperaturskillnaderna är extrema, och trycket är enorm.

Större organismer runt hydrotermiska vent i sin tur lever på de mindre, vilket skapar en unik livets väv djupt under havet. Några av de större varelserna finns på hydrotermiska skorstenar inkluderar bisarra ser röret maskar, som saknar tarmsystem egna och förlitar sig på symbiotiska bakterier för att ge sin näring, och jättemusslor. Miljön kring en hydrotermisk vent är rikt med material, av vilka många är också värdefulla för människor, men det är osannolikt att hydrotermiska skorstenar någonsin kommer att utnyttjas för sina resurser. Förutom att vara mycket känsliga miljöer, de är också oerhört svårt att komma åt, och kan ge värdefulla tjänster till miljön. Till exempel är chemosynthetic bakterier används för att bidra till saneringen kemikaliespill, omvandla farliga material som vätesulfid till energi.

  • Hydrotermiska skorstenar hyser unika hav liv, inklusive röret maskar.
  • Hydrotermiska skorstenar är vanliga vid mitten ocean åsar, eftersom det är där tektoniska plattorna separerar och bildar nya hav.
  • Gejsrar gör hydrotermiska skorstenar mycket lättare att hitta.