Vad är en Kolon Stent?

August 13

Ett kolon stent är en ihålig apparat implanteras i tarmen för att eliminera ett hinder. Denna typ av stent är gjord av ett fint maskliknande metalliskt material, och kommer att expandera efter placering i kolon. En endoskopisk procedur används för att implantera en kolon stent, och processen är mindre invasiv än traditionell operation för att avlägsna tarm hinder. Stent kan rekommenderas för personer som inte är frisk nog för öppen bukkirurgi för att avlägsna en fekal blockering eller att ge tid för en inflammerad tjocktarm för att återgå till normal storlek innan operationen.

Obehandlade tarm hinder kan leda till en brusten tjocktarm och akut kirurgi. Avförings innehållet i tjocktarmen är fulla av bakterier, och om läckt in i bukhålan kan orsaka en allvarlig infektion som kallas peritonit. Placering av en stent i kolon kan förhindra att detta inträffar.

Innan ett kolon stent kan sättas inuti kolon måste kolon tömmas helt. En speciell låg rester kost rekommenderas börjar tre dagar före ingreppet. Ett lavemang kan administreras för att rengöra eventuellt återstående innehåll i tarmen natten innan den kolon stenten är implanterad. En annan lavemang kan krävas på morgonen av förfarandet för att säkerställa att ingen avföring kvar i tjocktarmen.

Stenten är implanterad i kolon under ett sjukhusvård förfarande. En intravenös (IV) linje kan startas för att administrera ett bedövningsmedel och ett milt lugnande medel innan processen börjar. Patienten kommer att behöva ligga på sin vänstra sida, sedan en smord styrtråd kommer att införas genom anus förbi den punkt i tarmen blockering. En videokamera lins är fäst på styrtråden för att tillåta teknikern att visualisera insidan av tjocktarmen.

När tarmobstruktion har lokaliserats kommer en andra styrtråd införas i ändtarmen. Den kolon stenten kommer att gängas på den andra styrtråden och manövreras i läge över hindret. När den släpps från ledaren, expanderar den metalliska stent och komprimerar blockeringen, vilket gör avföring för att röra sig genom tjocktarmen.

Komplikationer av kolon stentförfarandet är inte troligt. Det är möjligt en av styrtrådarna kommer perforerar tarmen och orsaka kraftig blödning eller en infektion utvecklas. Stenten kan förflytta sig från sin ursprungliga placering inuti kolon och tarmen kan täppas igen. Ibland är stenten utvisas under en avföring. Den kolon Stenten kan behöva bytas ut om detta inträffar.

Efter kolon stent förfarandet, är en diet av mjuk mat som rekommenderas för de första dagarna. De flesta människor kommer att behöva stanna på sjukhuset över natten efter stenten implanteras. En spiral datortomografi (CT) scan kan göras dagen efter att bekräfta stenten har placerats korrekt och tarmvred har rensats.

  • Ett kolon stent är en ihålig stent gjord av ett fint maskliknande metalliskt material som expanderar efter placering i kolon.