Vad är en Bellwort?

December 22

En Bellwort är en typ av små lilja infödda till Nordamerika. Hittade ofta i skogsmark sluttningar, är de fem arter av Uvularia mer känd som Bellwort, merrybells eller blåklockor. Igen genom sin tydligt hängande klocka blomma, är Bellwort ett utmärkt komplement till skogsmark inställningar och trädgårdar. Det kan odlas från frön, och tenderar att blomma i april och maj till början av sommaren, beroende på klimatet.

En härlig och delikat växt, bellworts är perenner och har gula eller krämfärgade blommor. De tenderar att växa i klumpar i skuggiga områden med fuktig jord, vilket gör en härlig senvåren display. Ett av de större sorter, U. grandi identifierbar dess ljusa citrongul nyans. Bladen är en enhetlig grön och liksom blomman, hänga nedåt. Klockan av blomman beskrivs ofta som att ha en vriden eller böjd form, med kronbladen ibland vinkla utåt från botten av klockan.

Vissa indianska kulturerna använde Bellwort att koka ihop åtgärder. Det ansågs vara bra för att minska inflammation och dra ut giftet från ormbett eller infektioner. Rötter användes också i matsmältnings tonika för magen. Tidiga amerikanska nybyggare trodde också att anläggningen hade viss del används som en halsmedicin, men det var så småningom visade sig felaktig.

Namnet är Uvularia en hänvisning till formen på den nedhängande klocka blomma. Formen på blomman sägs vara påminner om den lilla, hängande bit vävnad i svalget, som kallas uvula. Vissa historiker tror att denna likhet är vad som ledde bosättare att felaktigt associera anläggningen med botemedel för halsproblem.

Liksom många blommor, är Bellwort giftfri och kan ätas. Enligt vissa experter, indianer skördas blomman för sina anbuds och näringsrik rötter, blad och skott. Det är viktigt att undvika över skörda en skörd av Bellwort, men eftersom skador på rotsystemet kommer snabbt döda anläggningen. Inte känd för sin smak, äta Bellwort borde kanske vara reserverad för livsmedels nödsituationer bara.

Att införliva Bellwort in i en skog trädgård, är det viktigt att ha de rätta förutsättningarna. Växterna tenderar att föredra skuggiga områden, så anser plantera runt träd som kan skydda blommorna från de flesta direkt solljus. Marken måste vara fuktig, och kan kräva mulching, men försiktighet bör iakttas för att undvika övervattning. Bellwort ser härliga när planterade med andra skuggälskande blommor, såsom blåklockor, vilda liljor, eller jack-in-the-predikstolen.