Vad är Sthapatya Veda?

April 8

Sthapatya Veda är kunskapen om vedisk arkitektur. Denna kunskap kommer från en 5000-årig hinduisk text och tros predate kinesiska feng shui. Sthapatya (sta-pat-ya) kan översättas som "att upprätta" och veda som "kunskap".

Sthapatya veda använder dygnsrytm cykeln, men denna kunskap expanderar inkludera universum självt. De fem elementen - luft, jord, eld, vatten och utrymme - är också viktiga faktorer i byggnaders utformning.

Riktlinjerna för sthapatya veda förbli obestridd, även om vissa moderna system är mer raffinerad. Under 1990-talet Maharishi Mahesh Yogi återupplivade denna gamla kunskap och introducerade den till västvärlden. Sedan dess har sthapatya veda blivit accepterad som ett viktigt bidrag till hälsosam och miljövänlig livsstil.

Bostäder och byggnader cardinally placerade norr, söder, öster och väster. Orienteringen av hemmet är den främsta och ingången är idealiskt mot öster, som styrs av den stigande solen. Den enda acceptabla alternativet skulle vara en norrläge entré. Söderläge byggnader är oacceptabla.

Marken bör vara minst ett tunnland i storlek och vara något rundade eller sköldpadda formad. Hemmet och det omgivande inhägnat område kallas vastu. Varje detalj i vastu ska placeras i enlighet med särskilda riktlinjer. De omfattar allt från dränering riktad till nordost, till ett udda antal steg i trappan, till toaletter som inrymt i vattentoaletter, som ligger inne i badrummen.

Rums placering är enligt solen och månen så att den dagliga verksamheten kommer att vara energisk och målmedveten. Köket ska vara i det sydöstra hörnet av hemmet; matsalen ska vara i sydvästra delen. Denna placering kommer att orsaka en naturlig stimulering av aptiten på in dessa rum. Genom att placera studien eller biblioteket i nordvästra hörnet av vastu kommer intellektet stimuleras på in rummet. Likaså vid inträdet i sovrummet, kommer fysiologi börjar att bosätta sig och förbereda sig för sömn. Man tror att placeringen av varje rum kommer att sätta husägare verksamhet i linje med de mönster av solen och månen och förbättra varje erfarenhet enligt naturrätten.

Den mycket mittpunkt i hemmet är ett område av tystnad, som kallas brahmastan. Detta område bör förbli inaktiva från det dagliga livet så som denna livliga tystnaden av universum kan vara etablerad i holder tankar och medvetenhet. En brahmastan område bör sträcka sig uppåt till en kupol.

En sthapatya veda hem bör byggas av alla naturliga material och produkter såsom sten, vatten och trä. Detta koncept bör vara konsekvent i alla faser av byggprocessen. I dekorera hemmet, bör alla naturliga tyger, skog och stenar också användas. Harmoni mellan hemmet och det geografiska läget är också rekommenderas.

Ljuset är en annan viktig faktor i byggandet av ett sthapatya veda hem. Windows ska placeras så att ljuset kan tränga hela hemmet som solen rör sig över himlen. Detta gör det också möjligt för korrekt ventilation.

Det är inte nödvändigt att ta på sig en livsstil, trossystem eller religion för att få fördelarna med att bo i en sthapatya veda hem. De rapporterade fördelar varierar från bättre hälsa, djupare vila, mer klarhet och kreativitet, mer lycka och sinnesfrid.