Vad är den nordiska skapelsemyten?

April 5

Den fornnordiska skapelsemyten är en legend av jordens ursprung, som sagt av de gamla stamfolk i Skandinavien. Legenden innebär en urtida sfär befolkad av en enda gigantisk heter Ymer. Gudarna dödade denna jätte och skapat himlarna och jorden från sin kropp, senare fylla den med människor. Denna myt delar egenskaper med många andra skapelsemyter från hela världen. Den fornnordiska skapelsemyten och andra skandinaviska mytologin hade ett starkt inflytande på senare kultur och litteratur, från medeltiden till idag.

Den Norse var de germanska stammarna av Skandinavien, norra europeiska regionen som omfattar dagens Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Dessa människor är kanske mer känd i modern tid som vikingarna. Till skillnad från populära skildringar av vikingar som rå barbarer, den nordiska var ganska sofistikerad. De var matroser som reste mycket i hela den antika världen, så långt österut som Turkiet och så långt västerut som Nordamerika. Deras legender och historier är bevarade i en stor kropp av folklore och litteraturen, såsom de berömda isländska sagorna.

En bok som heter den poetiska Eddan, skriven på 13-talet, bevarar många berättelser om skandinavisk folklore och mytologi, bland annat en detaljerad version av Norseskapelsemyten. Enligt denna källa, började universum som en sorts kosmisk jorden upptas av frostjätten Ymer. Tre bröder, de första gudarna, dräpte Ymer och styckade hans kropp, använder den som material för att skapa de stora riken i kosmos. Dessa sfärer ingår Asgard, hem för gudarna; Midgård, eller jorden, rike mänskligheten; och underjorden Nifelheim. Sfärerna var kopplade av en stor kosmisk träd kallas Yggdrasill.

En av de tre bröderna var Oden, som senare blev chef för gudarna, motsvarande den grekiska guden Zeus. Kartläggning sina nya världar, Oden och hans bröder hittade två träd eller stockar, beroende på källan, och andades liv i dem. Dessa blev de första människorna, Ask och Embla, föräldrarna till den mänskliga rasen. Norsena skapelsemythen bär likheter med andra skapelsemyths, såsom de av Aztekerna och gamla Babylon, i vilken en gudomens styckade kropp tillhandahåller material för att bygga världen. Ask och Embla, naturligtvis, liknar Adam och Eva, samt andra proto-människor, såsom Pandora från den grekiska mytologin.

Den fornnordiska skapelsemyten och andra skandinaviska legender hade starka influenser på senare verk av litteratur och konst. Kompositören Richard Wagner drog ur den för hans episka 19-talsopera Nibelungens ring. JRR Tolkien, en lärd av germansk litteratur, lånade inslag av nordisk mytologi för hans mäster Sagan om ringen, däribland begreppet "Midgård", en översättning av Midgård. Comics skapare Stan Lee, fascinerad av diskussion av superhjältar som modern mytologi, använde Oden och andra asagudarna i sin serietidning The Mighty Thor. På 1960-talet, Lee och konstnär Jack Kirby erbjöd sin egen episka ta på den nordiska skapelsemyten i ett Thor backup funktion som kallas "Tales of Asgard."

  • Den Norse var germanska stammar Skandinavien, dagens Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island.