Vad är Chip Art?

May 15

Integrerade kretsar kallas ofta kretsar, chips eller mikrochips. Dessa är små elektriska kretsar att makten sådana produkter som mobiltelefoner, datorer och nästan alla elektroniska enheter. Mikroskopisk konstverk i form av mönster och ord som skrivs ut på ett chip när det tillverkas kallas chip konst. Denna typ av konst kallas också chip graffiti, kisel graffiti, kisel konst och kisel klottra. Designers har ofta lagt chip konst till kretsar för att markera dem som sina egna, mycket på samma sätt konstnärerna signera sina målningar och teckningar.

En av de viktigaste anledningarna designers började använda chip konsten var att kunna upptäcka om en annan designer eller tillverkare kopierade sin produkt. Många IC företag använt liknande chip masker eller mallar för sina kretsar före 1984. Om någon chip konst dök upp på ett annat företags mikrochips, men det var ett tydligt tecken på att de helt hade stulit hela designen. Den amerikanska passerade en revidering till sina upphovsrättslagar 1984 gör chip mönster automatiskt upphovsrättsskyddat, så varje företag måste skapa sin egen unika chip ramar.

Chip konst är inte längre nödvändigt för att skydda upphovsrätten, men vissa designers inkluderar det fortfarande. Trots detta, vissa företag har regler som förbjuder konsten från att läggas till IC. Oron är att de mönster på något sätt kommer att störa driften av markerna. Även om många IC företag inte vill ha dessa signaturer på sina kretsar, andra pris chip konst för sin kreativitet och unikhet. Smithsonian National Museum of American History, till exempel, har samlat ett antal fotografier av chip konst och fortsätter att samla in exempel för deras kiselkonst display.

Chip konst tryckt på markerna med hjälp fotolitografi, som använder ljus för att etsa mönster. Varje IC kan sättas genom processen att etsning över ett dussin gånger, så att lägga en symbol eller ett ord till chip i allmänhet inte ta en separat process eller lägga till kostnaden. Bilderna visas som enkla linjemönster, även om vissa konstruktioner kan vara komplicerat. Konsten kan vara allt från ett ord eller en fras till populära seriefigurer, djur, symboler och företagslogotyper.

Ett mikroskop är nödvändigt för att visa och fotografera mönster. Tidig konstverk, gjort när marker var mycket större än vad de är i dag, var ofta inte mer än 50 mikrometer hög. Det innebär hela doodle kanske bara 0,002 inches (0,0058 mm) lång, vilket är en bråkdel av bredden på ett mänskligt hårstrå. Dagens teknik gör kretsarna och chip konstverk att vara ännu mindre.