Ateism: s syn på religion s Positiva Bidrag

July 3

Vissa ateister upplever också att religionen har gjort några positiva bidrag till världen. Även ateisten Bertrand Russell, en ganska levelheaded kille på de flesta dagar, krediter religionen enbart med upprättandet av kalendern, säger att han inte kan komma på några andra bidrag.

De flesta ateister, även de som känner religion är ett dåligt inflytande totalt sett kan oftast tänka lite mer än kalendern:

  • Många stora artister och kompositörer är inspirerade av sin tro. Johann Sebastian Bach, till exempel, skrev SDG (Soli Deo Gloria, "För härlighet ensam Gud") i slutet av varje av hans kompositioner.
  • Katolska munkar bevarade verk av antiken hela medeltiden som en handling av religiös hängivenhet.
  • Quaker aktivister har gått i spetsen för varje rörelse för fred och mänskliga rättigheter under de senaste 200 åren.
  • Hinduism och Jainism har utvecklat principer för ickevåld som har lett till en fredlig lösning av otaliga konflikter, stora som små.
  • Kristna kyrkans samfund världen över har utvecklat avundsvärda kulturer av välgörenhet och service till de fattiga.

Naturligtvis är den här listan förkortade, men du får idén.

Många ateister skulle framföra en invändning här, säger dessa saker inte bör kredit religion utan för människor som råkade vara religiös, och som helt enkelt inramade sin kreativitet och sina värderingar i religiösa termer. Men andra tycker att religionen som bäst kan faktiskt fungera som en drivkraft och som inspiration för stora saker - även om det inte är den enda världsbild som motiverar och inspirerar.