Vem är Woody Guthrie?

June 25

Woody Guthrie var en folksinger och låtskrivare från USA vars fullständiga förnamn var Woodrow Wilson Guthrie. Född i Okemah, Oklahoma den 14 juli 1912 det år som guvernör Woodrow Wilson i New Jersey utsågs den demokratiska kandidaten för president, Woody Guthrie upplevt en rad tragedier i sin ungdom. Dessa inkluderade döden av hans syster, den tvångsintagning av hans mor, som hade Huntingtons sjukdom, och den skada av sin far i en brand. Med familjen splittras, Woody Guthrie lämnade hemmet innan gymnasiet och började vad som skulle främst vara ett liv på vägen.

Woody Guthrie lärde sig spela munspel och gitarr och började skriva låtar som ung vuxen. Fast han periodvis skrev artiklar och värd radioprogram - både med andra och solo - och serveras i handelsflottan och den amerikanska armén, musik var den kontinuerliga tråden i hans karriär. När han flyttade runt om i landet - gifta tre gånger och avla åtta barn - han skrev några av landets mest älskade folksånger och barnvisor.

Medan hans mest kända låt är "This Land is Your Land", skrev han också "So Long, Det har varit bra att veta Yuh," "Grand Coulee Dam", "Hard, är det inte hårt," och "Pretty Boy Floyd . "Hans barnvisor inkluderar" Varför, Åh varför "," Pretty och Shiny-O "," sätta fingret i luften "," Car Song eller ridning i min bil "," Jig Along Home "och" All Work Tillsammans, "av vilka många inte erkänns som ett verk av Woody Guthrie, men antas vara gamla folksånger.

Efter 15 år i och ut ur sjukhuset, Woody Guthrie dog av Huntingtons sjukdom den 3 oktober 1967 i Queens, New York. Hans inflytande lever kvar i musiken av hans son Arlo Guthrie och i inspelningar av hans låtar som gjorts av honom själv och andra sångare som Joan Baez, Harry Belafonte, Johnny Cash, Bob Dylan, Kingston Trio, Pete Seeger, de Weavers, Bruce Springsteen, och många andra.

  • Folksinger och låtskrivaren Woody Guthrie spelade munspel.