Vad är några typer av födelsemärken?

July 10

Det finns två typer av födelsemärken: vaskulära födelsemärken och pigmenterade födelsemärken. Inom dessa breda kategorier, det finns ett antal specifika typer av födelsemärken som finns på kropparna av spädbarn. Som en allmän regel, födelsemärken är godartade, även om de ibland kan se häpnadsväckande, och en del föräldrar väljer födelsemärke bort, när det gäller allvarliga födelsemärken.

De flesta födelsemärken är närvarande vid födseln, även om de kan växa mörkare eller ljusare med tiden. I vissa fall är spädbarn födda med märken som gradvis smälter bort, vilket är anledningen till behandling för födelsemärken inte bör göras genast, om märket försvinner på egen hand. I några få fall, ett födelsemärke blir endast skenbar senare i livet som kroppen mognar och förändringar.

Kärlfödelsemärken orsakas av missbildningar i venerna. Ett klassiskt exempel på en vaskulär födelsemärke är ett hemangiom eller jordgubbs födelsemärke, en upphöjd rödaktig område som orsakas av en härva av vener. Port-vin fläckar och så kallade "stork biter" eller "ängel kyssar" är också exempel på vaskulära födelsemärken. Dessa typer av födelsemärken brukar vara rödaktig i färgen, och de är mycket vanliga runt ansiktet.

Pigmentefödelsemärken kännetecknas av oegentligheter i fördelningen av pigment, och de kan vara mörkare eller ljusare än den omgivande huden. Mörkblå fläckar kallas Mongoliska fläckar är pigmentefödelsemärken, liksom café au lait markeringar. Ofta är pigmente skillnaden mycket subtila och svåra att upptäcka utan att titta noga. Moles är ett annat exempel på en pigmenterad födelsemärken.

Av de olika typerna av födelsemärken, mullvadar har störst potential att bli problematisk. Om en mullvad ändrar storlek, form eller färg, kan det vara ett tecken på hudcancer, och vissa studier verkar antyda att mullvadar göra människor mer mottagliga för hudcancer. Vissa mol kan också vara ganska stora, med människor som tittar dem som fula, eftersom de ofta är betydligt mörkare från resten av kroppen, vilket får dem att sticka ut.

Om beslutet att ta bort ett födelsemärke görs, kan man använda en mängd olika metoder för behandling. I vissa fall är det möjligt kirurgiskt avlägsnande med en skalpell eller laser. Laserterapi kan också användas i ett försök att lätta på pigment i pigmenterade typer av födelsemärken eller att bryta födelsemärke upp så att den är mindre uppenbara. En hudläkare kan ge rådgivning i särskilda fall, och avgöra om födelsemärke borttagning kommer att vara effektivt för en patient.

  • Platt hud mullvad.
  • En hemangiom är ett exempel på en vaskulär födelsemärke och är vanlig i ansiktet eller på halsen.
  • Ett födelsemärke kan avlägsnas kirurgiskt med en skalpell.
  • En hudläkare kan erbjuda laserkirurgi för att lätta eller ta bort födelsemärken.