Vad är UV-härdning lim?

July 22

Akryl ämne som kallas ultraviolett (UV) härdande lim kräver exponering för just den ljusvåglängd före fullständig bindning inträffar. Fördelen med att använda UV-härdande lim är förmågan att snabbt binda olika föremål. Limmet och UV härdande system används i hemmet hantverk applikationer och i industriella miljöer.

UV-lampor som används för härdning avger ljus i våglängder som spänner från 320 till 400 nanometer. När de utsätts för ljus, initierar en fotokemisk reaktion limmet härdningsprocess. Beroende på vilken typ av lim som används, kan bindning ske omedelbart eller inom en till två minuter. Vissa ämnen kräver ytterligare en till två timmar innan adekvat bindning inträffar. Individer gäller vanligtvis limmet till objektet som små prickar i läge, antal och storlek föreslås av tillverkaren.

UV-härdande lim kommer i en klar, vit eller färgad bas. Vissa märken innehåller även dekorativa glitter. För att säkerställa tillräcklig penetrering av de kortare våglängderna i UV-ljus, åtminstone ett av föremålen som limmade måste vara transparent. Limmet ger en stark bindning när den används för att ansluta sig till glas med glas, glas med metall eller glas med trä. Härdning inte kräver specifika temperaturer, och en gång komplett, är obligationen påverkas inte vanligtvis genom atmosfärtemperaturer.

Detta lim kräver ingen speciell ventilation eftersom ämnet inte innehåller giftiga ångor. Tillverkarna föreslår dock att individer använder ögon- och hud försiktighetsåtgärder eftersom våglängden är nödvändig för adekvat härdning kan orsaka skada. De flesta tillverkare säljer även skyddsglasögon och sköldar som kan blockera skadliga UV-A-strålning. Industriella tillämpningar för UV-härdning lim spänner över ett brett spektrum av möjligheter, inklusive kretskort som används i flyg- teknik, elektronik och telekommunikation. Vanliga användningsområden är vidhäftande kristaller att titta ansikten, smycken reparation och vindrutan reparation.

Ljushärdningsutrustning varierar i storlek från en enda bordsspotlampa eller översvämning lampa, till transportband modeller. Vissa av dessa maskiner sitter på ett bord och innehålla härdnings områden mäter sex inches (15 cm) i bredd. Större golvmodeller innehåller bota områden som mäter upp till 25 inches (64 cm) i bredd. Transportörerna kan innehålla upp till åtta lampor på sidorna och ovanpå maskinen, vilket ger hela 180 grader av UV-exponering.

De lampor som används för UV-härdande lim pågå normalt i upp till 3.000 timmar. Efter denna tid, minskar våglängden i kapaciteten. Användare använder ofta radiometrar för att mäta ljusintensiteten för kvalitetskontroll eller säkerhetsskäl. Denna batteridrivna handhållna mätare fäster en sond som är som de små spegel tandläkare använder ofta för att titta på tandytorna.

  • Vanliga användningsområden för UV-härdande lim inkluderar vidhäftande kristaller att titta ansikten, smycken reparation och vindrutan reparation.